Tržišta i finansije

RS: Dug na računima građana 110 miliona KM


Zaduženost građana na osnovu prekoračenja na računu iznosila je na kraju prošle godine 110,3 miliona KM i smanjena je u odnosu na godinu ranije za 2,2 miliona.

Za razliku od minusa na računu ukupno zaduženje stanovnika RS u prethodne tri godine ide uzlaznom putanjom.

Prema nerevidiranim podacima banaka ukupni krediti građana na kraju prošle godine iznosili su 2,182 milijarde maraka i veći su za sedam posto u odnosu na kraj 2016. godine, kada su bili teški 2,031 milijardu.

Na kraju 2015. godine ukupno zaduženje građana iznosilo je 2,021 milijardu maraka.

Dug građana u vidu prekoračenja na računu na kraju prošle je učestvovao sa pet posto u ukupnoj zaduženosti stanovništva.

“Ovaj vid kredita građana u prošloj godini je smanjen za 2,2 miliona ili dva posto u odnosu na kraj 2016. godine, kada su iznosili 112,5 miliona KM i imali učešće od šest posto u ukupnim kreditima stanovništva. Krediti građana u vidu prekoračenja na računima na kraju 2015. godine iznosili su 112,1 milion KM i takođe su imali učešće od šest posto u ukupnim kreditima stanovništva”, kazali su u Agenciji za bankarstvo RS.

Kamate koje banke obračunavaju prilikom odlaska u minus su u 2017. godini imale različiti trend, ali je rasla za potrošače mnogo važnija efektivna kamatna stopa.

“Prosječna ponderisana nominalna kamatna stopa na prekoračenja na računima stanovništva u 2017. godini iznosila je 13,14 posto i manja je za 0,08 posto u odnosu na godinu ranijem kada je iznosila 13,22 posto, dok je u 2015. bila 13,48 posto. Efektivna kamatna stopa na ove kredite 2017. je iznosila 15,59 posto, godinu ranije 15,37, a 2015. godine 15,11 posto”, podaci su Agencije za bankarstvo.

Ekonomisti ističu da građani RS iz raznih motiva posežu za zaduživanjem u vidu prekoračenja na računima – od kupovine osnovnih potrepština do luksuzne robe i finansiranja godišnjeg odmora.

“Veliki broj građana nema dovoljno prihoda za podmirenje osnovnih potreba života pa zbog toga nerijetko posežu za ovim kreditima. Postoje i oni koji neoprezno posežu za ovim zaduženjem da bi kupili luksuznu robu ili otišli na godišnji odmor. Zbog visine kamate riječ je o najskupljoj varijanti kreditiranja i tu treba biti itekako oprezan”, kazao je izvršni direktor Udruženja ekonomista RS – SNjOT Saša Grabovac.

Komentarišući blagi pad obima zaduženosti građana na osnovu prekoračenja na računu, Grabovac ističe da su na to uticala dva razloga.

“To možemo pripisati upravo tome da su pojedinci već ušli u minus na računima, tako da nemaju prostora za dodatno zaduživanje. Oni drugi su shvatili da je takav način zaduženja samo trenutno rješenje koje može pogoršati stanje i stvoriti još veće probleme za idući period pa su odustali od tog vida zaduživanja”, naveo je Grabovac, prenosi Glas Srpske.