Tema u fokusu

Bijeljina domaćin menadžerima iz regije: Kako unaprijediti poslovanje?


Četvrti Poslovni forum menadžera jučer je svečano otvoren u etno selu Stanišići kod Bijeljine. Više je stotina učesnika iz cijele regije. Menadžere, privrednike, predavače, studente i novinare ispred grada domaćina pozdravio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Ponosan je što se Poslovni forum menadžera po prvi put održava u Bijeljini i ističe da je primarni cilj tog grada „bolje povezivanje menadžmenta, organizacija i bolja implementacija projekata“.

„Izazova je puno,  neki od njih su promjena oblika svojine, nedostatak funkcionalnih znanja, nedovoljno stručnog kadra.  Jedno od rješenja je usavršavanje menadžerskih znanja, to su prilike za sticanje novih znanja, iskustava. To je najveći kvalitet ovog foruma. Nadamo se da će i grad Bijeljina imati koristi, a prije svega naši privrednici i naša privreda”, naglasio je Mićić.

Centar za edukaciju “Pro Educa” četvrtu godinu zaredom organizuje ovaj skup menadžera. Cilj je pružiti direktnu podršku upravljačkom kadru kroz edukaciju, prezentaciju i promociju novih trendova i kretanja, te uvezivanje najsposobnijih menadžera iz regiona.

Prema riječima Predraga Jovića, predsjednika Organizacionog odbora Poslovnog foruma menadžera privrednici su žila kucavica Bijeljine pa se zato i nada „da će im se znanjem i iskustvom koje će danas i sutra steći makar malo odužiti za posvećen rad na unaprijeđenju poslovanja, i unaprijeđenju privrede grada Bijeljine”.

„Naša ideja vodilja, ali i želja, jeste da Bijeljina bude domaćin ovakvih okupljanja što češće i da na taj način Bijeljinu stavimo na mapu događaja koji imaju za cilj podršku i razvoj privrede na najbolji mogući način – edukacijom i uvezivanjem upravljačkog kadra“, objasnio je Jović.

Savremeni koncepti menadžmenta bazirani su na upravljanju na temelju znanja, informacija i inovacija, a upravo su inovacije i megatrendovi i mikrotrendovi na tržištu i biznisu, teme predavanja i panel diskusija ove godine.

Veliki interes učesnika izazvala je panel diskusija koju je moderirao Goran Milić, jedan od najpoznatijih televizijskih novinara u bivšoj Jugoslaviji. Vodeći stručnjaci iz oblasti liderstva, upravljanja promjenama, ljudskih resursa, trendova u menadžmentu i kriznog menadžmenta kroz svoja predavanja i panel diskusije odgovarali su na najvažnija pitanja i izazove sa kojima se suočavaju menadžeri u Bosni i Hercegovini.

Kako je istaknuto tekući ekonomski izazovi, nedostatak funkcionalnog znanja, nedovoljno stučnog i upravljačkog kadra te nedostatak tradicije upravljanja organizacijama prema učinku samo su neki od ključnih pitanja za strateški razvoj privrede, a jedno od rješenja je usavršavanje i ulaganje u menadžerski kadar.

“Šta je svrha poslovanja jedne kompanije, institucije, jednog biznisa, obrazovanja“, upitao je prisutne Milenko Gudić, menadžer iz Beograda tokom zapaženog predavanja “Redefinisanje uspjeha: Biznis i obrazovanje za menadžment za održivi razvoj”.

„Kao što se pitamo šta je svrha svega nabrojanog, pitamo se sta je svrha života? Kada bi vas pitao koja je svrha života vjerovatno bi smo dobilli 350 različitih definicija od kojih bi svaka bila lepa, jer je to individualni doživljaj.  Ja ću podjeliti sa vama definiciju koja se meni najviše dopada ‘svrha života je imati život sa svrhom’. Da bi smo išli naprijed i uspjeli moramo redefinisati šta podrazumevamo pod svrhom i kvalitetom života.  U tom smislu jedna konferencija ovakvog tipa ima veliku svrhu. Ako je svrha konferencije da nas podstakne da razmišljamo o jednom boljem društvu i jednom boljem svetu i ako su vam ova moja razmišljanja pomogla u tome onda ja lično doživljavam da sam ja ispunio svrhu“, zaključio je Gudić.

Tokom drugog dana Foruma u prekrasnom domaćinskom okruženju etno sela Stanišići, fokus panela će biti na institucijama i organima lokalne samouprave, odnosno potrebnim kompetencijama i sposobnostima menad­žera i rukovodilaca u javnom sektoru.