Novosti

Njemački investitori žele uspostaviti saradnju sa bh. kompanijama


Konferencija “Njemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u zemljama Zapadnog Balkana” bit će održana 19. juna 2018. u Frankfurtu, najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu. Cilj inicijative je uspostavljanje poslovnih kontakta kompanija iz Bosne i Hercegovine i drugih zemalja Zapadnog Balkana sa 65 njemačkih kompanija koje traže nove potencijalne partnere.

Konferencija u Frankfurtu je zajednički projekat njemačkog Udruženja za upravljanje materijalima, nabavku i logistiku (BME) i njemačkih vanjskotrgovinskih komora (AHK) iz regije uz podršku njemačkog Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ). Planirano je da se u okviru jednodnevnog događaja odabrane kompanije iz BiH i zemalja Zapadnog Balkana sastanu sa njemačkim firmama koje su zainteresovane za uspostavljanje poslovnih kontakata sa proizvođačima iz ove regije, tj. njihovim novim potencijalnim dobavljačima roba i usluga iz traženih djelatnosti poslovanja.

„Zemljama Zapadnog Balkana je neophodno da se fokusiraju na privredu i njen razvoj kako bi uspostavili nove i poboljšali postojeće standarde koji će im pomoći da se približe Evropskoj Uniji. Ovakav odnos doprinosi obostranoj koristi; kompanijama iz zemalja Zapadnog Balkana omogućava razvoj, a njemačke firme dobivaju kvalitetne proizvode“, ističe Sanjin Purgić, predstavnik Njemačke privrede u BiH.

Zainteresovane njemačke kompanije dolaze pretežno iz metaloprerađivačkog sektora, dobavljačkog sektora za autoindustriju, sektora prerade i proizvodnje materijala od plastike, kao i manji broj kompanija iz elektronskog sektora.

Snježana Köpruner,  direktorica bh firme GS – TMT d.o.o. na konferenciji je pozvala kompanije da učestvuju na ovoj konferenciji naglašavajući važnost kako domaćih kompanija tako i domaće radne snage koja je u velikoj mjeri tražena u Njemačkoj:

„Distanca u odnosima sa Rusijom i Turskom njemačku privredu je dovela u poziciju da pronalazi kvalitetnu radnu snagu, a naše tržište je idealno za takav vid saradnje. Uspostavljanje B2B saradnje je odlična prilika za ostvarivanje takvih kontakata. Njemačke kompanije su  spremne uložiti resurse kako bi  pomogli kompanijama sa prostora Zapadnog Balkana u dokvalifikaciji uposlenika u cilju dobijanja stručnog osoblja.“

Činjenicu da je konferencija od izuzetne važnosti za domaće kompanije potvrdio je i Adnan Telalović, direktor bh kompanije ATT d.o.o. Gornji Vakuf. Kompanija ATT d.o.o. je na prošlogodišnjoj konferenciji održanoj u Beogradu proglašena najboljom kompanijom sa područja Balkana. Telalović ističe da su ovakve konferencije idealna prilika za saradnju.

„Kompanije s kojim poslujemo su garancija našeg uspjeha. Naše iskustvo je primjer takve saradnje. Uspostavili smo saradnju sa četiri, a pregovaramo sa osam njemačkih kompanija.  Sada smo u mogućnosti da biramo projekte koji nam najbolje odgovaraju.  Na našim kompanijama je da se dobro pripreme, prezentuju svoj posao i proizvode kako bi mogli ostvariti dugoročne poslovne odnose sa njemačkim kompanijama“, naveo je Telalović.

Osim prilike za uspostavljanjem poslovne saradnje, jedan od zaključaka konferencije je bio i da država treba da pomogne proces dualnog obrazovanja  kako bi se stvorio kvalitetan sistem obrazovanja, zahvaljujući kojem bi privredni subjekti dobili kvalitetnu radnu snagu.

Konferencija u Frankfurtu bit će četvrta po redu konferencija održana u sklopu ove inicijative. U organizaciji su izuzetno zadovoljni odzivom bh kompanija na prethodnim konferencijama te se nadaju da interesovanje neće izostati i kada je u pitanju predstojeća. Krajnji rok za prijavu kompanija je 12.04.2018.