Industrija

Arcelor Mittal: Počeo kapitalni remont zeničke Visoke peći


Kompanija “ArcelorMittal Zenica” danas započinje kapitalni remont pogona Visoke peći, koji će trajati do sredine juna ove godine.

“Riječ je o ukupnoj investiciji od 60 miliona KM, od čega se 50 miliona KM odnosi na remont visoke peći, a 10 miliona KM bit će utrošeno na remontne radove u pogonima  Energetika, Aglomeracija, Čeličana i Valjaonice. Ovaj projekt će omogućiti da visoka peć neometano radi još narednih 15-20 godina, što će osigurati održivu proizvodnja čelika u ArcelorMittal Zenica za isti taj period”, kaže direktorica za komunikacije AMZ-a Dijana Božić-Srdanović.

Glavni izvođač ovog vrlo kompleksnog i zahtjevnog projekta je holandska kompanija “Danieli Corus”, jedna od najboljih svjetskih kompanija za ovu vrstu poslova, a na realizaciji projekta će biti zaposleno oko 1.000 radnika, od kojih je oko 650 radnika iz različitih firmi s područja Bosne i Hercegovine, dok ostatak čine eksperti iz drugih zemalja.

U periodu trajanja remonta, kompanija ArcelorMittal Zenica će nastaviti proizvodnju gotovih proizvoda normalnom dinamikom zahvaljujući činjenici da na raspolaganju ima i elektro-lučnu peć, koja je već aktivirana, i koja će raditi umjesto visoke peći.