Tema u fokusu

Karović: U Establishu želimo voditi procese finansija i računovodstva za internacionalne korporacije


Želimo izrasti u kompaniju koja će nuditi usluge vođenja procesa finansija i računovodstva za internacionalne korporacije kao i ulazak u sferu organizacije razvoja kadrova ekonomskog i informatickog usmjerenja kroz razne projekte u praksi, kaže u početku razgovora za Poslovne novine Esada Karović, direktorica bosanskohercegovačke brzorastuće kompanije Establish.

Ova kompanija postoji već 15 godina i članica je ASA Prevent grupacije (APG). Establish pruža podršku IT sektoru, računovodstvu i finansijama za članice ASA Grupacije i kompanijama van granica BiH.

Podaci LRC-a pokazuju da Establish bilježi značajan rast u trogodišnjem periodu, i to sa Složenom godišnjom stopom rasta (CAGR) od 44 posto. U periodu 2014-2016. prihodi kompanije su više nego uduplani, i to sa 2,2 miliona KM u 2014. godini na 4,7 miliona KM u 2016. godini. Veliki je i rast broja zaposlenih u ovoj kompaniji. Tokom 2014. godine Establish je imao 34 uposlenika, a kako je istakla Karović, danas ova firma zapošljava 120 osoba.

Karović je za Poslovne novine govorila o počecima ove kompanije, preprekama s kojima su se susretali tokom poslovanja, ostvarenim uspjesima te planovima za budućnost.

Kakvi su bili počeci poslovanja kompanije Establish?

Sami počeci nisu bili jednostavni. Imali smo ideju ali ne i primjer iz okruženja kako da tu ideju realiziramo. Bio je izazov na koji način pristupiti implementaciji, a poseban izazov su nam predstavljali različiti poreski sistemi različitih država, odnosno BiH i zemalja članica EU.

Naime, iskustvo koje smo imali u Prevent grupaciji odigralo je značajnu ulogu i u definiciji pristupa različitim sistemima. Sigurnost u vlastito znanje je bila ključna stavka da se krene naprijed, a pokretačka snaga da mi to možemo je bila ključni faktor tokom projekta. Prilikom selekcije zaposlenika jedini kriteriji bili su sposobnost i znanje kadrova koji su birani u Tim za implementaciju.

Na koje probleme ste nailazili tokom poslovanja i kako ste ih prevazišli?

Izazovi uvijek postoje a ono što možemo izdvojiti jesu različita zakonska rješenja i pravilnici pojedinih zemalja. Ključna uloga je bila objediniti na jednom mjestu znanje i prethodno iskustvo iz prakse, što nas je u konačnici dovelo do uspjeha.

Kakva je struktura kompanije Establish?

U okviru Establisha imamo centralne funkcije grupacije: finansijsko-računovodstveni  sektor, sektor kontrolinga/izvještavanja, M&A, IT sektor (web design, sektor sistemska i sigurnost sistema, sektor razvoja softverskih rješenja za različite proizvodne i uslužne djelatnosti kao i redovne podrške različitim sistemima društava Grupacije).

Naši timovi su implementirali Microsoft Dynamics NAV i Microsoft Dynamics CRM u raznolikim ali zahtjevnim poslovnim okruženjima, te vlastita rješenja prema potrebama klijenata, kao što je MAT, softver za robno-materijalno poslovanje i praćenje proizvodnje. Establish također implementira softver za poslovnu inteligenciju koristeći SAP Business Objects, Cyrstal Reports i Xcelsius alate i rješenja.

Inovativnost je uvijek prisutna. Cilj jeste unifikacija sistema na nivou Grupacije i standardizacija procesa, implementacija jedinstvenog DMS sistema putem kojeg se sva komunikacija odvija elektronski te, u konačnici, postavljanje standarda u ovim procesima.

Kompletan intervju pročitajte u specijalnoj publikaciji Poslovnih novina „Brzorastuće kompanije u BiH i regiji“.