Tržišta i finansije

Vrijednost dionica Facebooka dvije sedmice pada bez prestanka


Zbog cijelog skandala sa firmom Cambridge Analytica nastao je pokret u sklopu kojeg korisnici najpopularnije društvene mreže na svijetu brišu profile. Čak je i Elon Musk izvršni direktor kompanije Tesla Inc. obrisao svoj profil i stranicu svoje kompanije sa Facebooka. Investitori na berzi strahuju da će doći do ozbiljnijeg pada korisnika na Facebooku, što može dovesti do pada prihoda i dobiti kompanije. Zbog toga masovno prodaju dionice i ruše im cijenu.

Facebook želi vratiti povjerenje korisnika

Nakon skandala sa firmom Cambridge Analytica iz kompanije Facebook saopšteno je da će uslijediti promjena postojećih podešavanja za zaštitu privatnosti kako bi korisnici imali „veću kontrolu“ nad svojim podacima na ovoj društvenoj mreži. Cambridge Analytica koja se bavi političkim konsaltingom i analizom podataka optužena je da je bez pristanka prikupila informacije o 50 miliona korisnika Facebooka. Alexander Nix, izvršni direktor Cambridge Analytica je u utorak dobio otkaz nakon što je u javnost izašlo njegovo hvalisanje kako je koristio prljave trikove da pomogne političarima.

U pokušaju da vrati povjerenje u svoju platformu, Facebook je predstavio organizovanije postavke privatnosti i novi alat za upravljanje podacima nazvan „Pristup vašim informacijama“. Alat  će prikazati sve podatke i informacije o korisniku, dostupne na Facebooku na jednoj strani. Informacije će biti organizovane u različite kategorije kao što su: prijatelji, poruke, fotografije i video, sviđanja i reakcije itd. Korisnici će moći da potraže potrebne informacije u određenoj kategoriji  i da izbrišu sve informacije koje žele.

Pomenuti skandal naveo je kompaniju Mozilla da kreira posebnu ekstenziju za popularni internet preglednik. Ekstenzija nazvana Facebook Container, zaključava sajt u privatni balon, u kome ne može da se pristupi podacima iz kolačića sa drugih sajtova. Mana ove ekstenzije je to što će spriječiti rad specifičnih funkcija Facebooka. Nakon instaliranja Firefox Facebook Container ekstenzije, preglednik će izlogovati korisnika sa Facebooka, forsirajući ponovno logovanje preko Container taba.

Skandali ne prestaju

Facebook se u petak našao u centru još jednog skandala nakon što je u javnost procurio interni dopis jednog od izvršnih direktora u kojem se zagovara rast kompanije, čak i po cijenu života korisnika. Autor dopisa Andrew Bosworth proslijedio je 2016. godine kolegama post u kojem se navodi: “Mi povezujemo ljude, i tačka.  Zato je sve što radimo da podstaknemo rast kompanije – opravdano.”

Dva bivša zaposlenika Facebooka izjavili su da je Bosworth u kompaniji poznat po svojoj „netaktičnosti“ i da vatreno brani slobodu govora na Facebooku. Bosworth se nedavno na Twitteru ogradio od svojih izjava, rekavši da se danas ne slaže sa tim postom, i da se nije slagao sa njim čak ni u vrijeme kad ga je pisao.

Glavni direktor Facebooka Mark Zuckerberg izjavio je da se snažno protivi tom dopisu, ali je svog saradnika nazvao talentovanim liderom koji zna da kaže provokativne stvari.