Investicije

Alijagić: Jačamo saradnju Biznis centra bh. dijaspore i lokalnih zajednica


Predstavnik Biznis centra bh. dijaspore Armin Alijagić danas je potvrdio nastavak saradnje sa jedinicama lokalne samouprave, te predočio rezultate dosadašnje komunikacije sa gradovima i općinama širom BiH.

“Memorandum o saradnji koji je potpisan nudi okvir za saradnju na zajedničkom pružanju usluga, obostranoj promociji i aktivnostima privlačenja investitora iz dijaspore u naše lokalne zajednice. Izuzetno je važno kazati da je Biznis centar bh. dijaspore kroz podršku USAID Projekta “Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju BiH” svakodnevno u kontaktu i pruža podršku postojećim investitorima na terenu. Saradnja sa općinama i gradovima je samo korak dalje, prema boljem informisanju i podršci”, izjavio je Alijagić.

Naveo je da postoje brojni pozitivni primjeri saradnje općina i investitora.

“Dijasporske kompanije su često visokotehnološke i izvozno orijentirane kompanije koje donose sigurna radna mjesta u sredine u koje dođu, što dalje znači i sigurniju naplatu potraživanja. Plate su onda redovne, imate druge lokalne firme koje osiguravaju sirovine ili poluproizvode, sve ukupno, to bude uvijek pozitivna priča. U razgovoru sa načelnicima i predstavnicama gradova i općina prepoznali smo neke probleme, ali smo razmijenili i dobre prakse, te će ovo umrežavanje i saradnja osigurati sveobuhvatan pristup i bolju podršku investitorima iz dijaspore”, kazao je Alijagić.

Naglasio je da bh. dijasporu treba usmjeriti ka ekonomskom razvoju, ulaganjima i kreiranju novih radnih mjesta, te se fokusirati na to kako im olakšati inicijativu.

“Iako se često u javnosti govori o problemima sa administracijom i registracijom kompanija, sa terena nama direktno stižu uspješni primjeri. Ukoliko postoji volja za ulaganje, prepreke se mogu preći, a gradovi i općine sa kojim sarađujemo pokazuju da se praksa može promijeniti”, zaključio je Alijagić.

Biznis centar bh. dijaspore koji vodi NVO Naša perspektiva, već je ostvario partnerstva sa gradom Cazinom, te općinama Ključ, Bosanski Petrovac, Bosanska Krupa i Bužim. Alijagić najavljuje potpisivanje novih memorandum o saradnji sa jedinicama lokalne samouprave u zapadnoj Hercegovini i sjeveroistočnoj Bosni, koje također imaju veliki potencijal i interes dijaspore za ulaganja, saopćeno je iz NVO Naša perspektiva.