Novosti

U Mostaru se održava Sajam poljoprivredne opreme i investicija


Pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a u sklopu 21. Međunarodnog sajma privrede u Mostaru, bit će održan Sajam poljoprivredne opreme i investicija u poljoprivredi zemalja 16+1.

Na Sajmu će sudjelovati respektabilne evropske i kineske kompanije koje proizvode opremu za poljoprivredu, uključujući i najveću kinesku kompaniju, YTO Group Corporation  koja je sa svojim proizvodima prisutna u više od sto zemalja svijeta, saopšteno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Prvog dana, 10. aprila, bit će održan i Poslovni forum na temu „Oprema i investicije u poljoprivredi zemalja 16+1″ te niz prezentacija o vanjskotrgovinskoj razmjeni i ulaganjima u poljoprivrednom sektoru u zemljama članicama inicijative l6+l.

Događaj će u 11 sati otvoriti ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović i veleposlanik Huo Yuzhen, specijalni predstavnik Kine za suradnju „16+1“.

U 12 sati, u konferencijskoj dvorani 1 (paviljon 1) mostarskog sajma bit će održan bilateralni sastanak izaslanstva Narodne Republike Kine i Bosne i Hercegovine na temu ukupne suradnje BiH i Kine u okviru Sporazuma „16+1“ .

Format 16+1 je inicijativa Kine koja ima za cilj intenziviranje i širenje suradnje s 11 država članica EU i pet balkanskih zemalja, u oblasti investicija, transporta, finansija, znanosti, obrazovanja i kulture.