Tržišta i finansije

EBRD i MKF Partner predstavili ugovor vrijedan 10 miliona KM


Mikrokreditna fondacija „Partner“  predstavila je danas u Sarajevu detalje potpisanog ugovora s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), vrijednog deset miliona KM. Ugovor je namijenjen za kreditiranje mjera energetske efikasnosti u stambenom sektoru.

Sredstva su odobrena u okviru European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) programa vrijednog 85 miliona eura. Program finansiranja zelene ekonomije (GEFF) za Zapadni Balkan poticaje i tehničku pomoć za podršku investicijama u zelene tehnologije će obezbijediti Evropska unija (EU), Federalno ministarstvo financija Austrije i Evropski zajednički fond za Zapadni Balkan u sklopu Investicionog okvira za Zapadni Balkan, u saradnji sa Energy Community.

„Naš cilj je izgradnja zelenije budućnosti u BiH i stvaranje prostora za ugodnije stanovanje. Finansiranje će dovesti do značajnijih poboljšanja u svakodnevnom životu građana BiH. Ove investicije će omogućiti građanima da uštede novac kroz niže račune za energente, a njihove domove ćemo učiniti ugodnijim za život“, naglasio je Ian Brown, šef Ureda EBRD-a u Sarajevu.

Sredstva će biti korištena u svrhu kreditiranja mjera energetske efikasnosti kao što su: toplotna izolacija objekata, zamjena prozora i vrata, nabavka kotlova na pelet i biomasu, solarne kolektore, fotonaponske panele, toplotne pumpe, ekonomičnu rasvjetu i druge mjere koje donose uštedu i komfor krajnjim korisnicima.

„Evropska Unija je obezbijedila 30 miliona eura za cijeli Zapadni Balkan u okviru Regionalnog programa energetske efikasnosti (REEP Plus). To pokazuje našu posvećenost kako bi pomogli BiH i ostalim zemljama regiona da ozelene svoje ekonomije kroz investicije u ušedu energije i nove tehnologije. Namijenjena su 22 miliona eura za samo četiri partnerske institucije u BiH zajedno sa dodatnih 4.5 miliona eura grant sredstava iz REEP Plus programa. Također, ako bi se usvojila energetska strategija, BiH bi mogla iskoristiti i dodatna sredstva iz sektora energetike u okviru IPA fondova“, naglasio je Andrea Vera, šef Odjela operacija za ekonomski razvoj, infrastrukturu i prirodne resurse Delegacije EU u BiH.

„Plasmanom kredita u iznosu od 10 miliona KM očekuje se povećanje primjene mjera energetske efikasnosti za ruralna područja koja nemaju pristup komercijalnim sredstvima finansiranja. Plasmanom kredita u iznosu od 10 miliona KM očekuje se povećanje primjene mjera energetske efikasnosti u preko 2000 stambenih objekata na području BiH. MKF Partner će i u narednom periodu nastaviti da promoviše važnost mjera energetske efikasnosti kroz brojne edukacije koje će biti organizovane za naše klijente.  Zahvaljujemo se EBRD-u što je prepoznao MKF Partner kao partnera koji će implementirati ovaj, za nas i našu zemlju, veoma važan projekat“, kazao je Senad Sinanović, direktor MKF Partner.

Mikrokreditna fondacija Partner je osim mikrokredita za poslovne aktivnosti, kreirala i posebnu kreditnu liniju dizajniranu za energetsku efikasnost, putem koje se utiče na povećanje komfora, smanjenje troškova energije, a u konačnici, i smanjenje zagađenosti vazduha odnosno smanjenje emisije CO2. Plasmanom ovih kredita, uzimajući u obzir i vrijeme trajanja instalirane opreme, procijenjeno je da će se uštedjeti preko 1,5 milion MWh primarne energije, što je ekvivalentno potrošnji energije za cca. 83.333 kućanstava ili uštedi od 232,3 miliona KM. Također, planirane su uštede u emisiji CO2 za više od 470.000 tona, što je približno količini CO2 koju emituje 26.000 kućanstava koja se griju na ugalj.

EBRD je u BiH investirala 2,1 milijardu eura u oko 150 projekata u zemlji. Još od početka svoga djelovanja fokusirana je na podršku restrukturiranju i širenju lokalnog privatnog sektora, stvaranju bliskih veza sa širim regionalnim tržištima i promovisanju efikasnije i održive upotrebe resursa.