Novosti

Upriličen prijem u povodu otvaranja ureda Hrvatske gospodarske komore u Mostaru


U ponedjeljak je upriličen svečani prijem u povodu otvaranja Ureda Hrvatske gospodarske komore u Mostaru, u sklopu Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine.

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je kako je BiH zahvalna na svoj pomoći koju je Republika Hrvatska pružila BiH na njezinom euroatlantskom putu, te je istaknuo i važnost osnaživanja privrednih veza, upravo kroz otvaranje privrednih, ali i konzularnih predstavništava.

Dodao je kako otvorenje Ureda HGK u Mostaru predstavlja još jedan oblik saradnje između Hrvatske i BiH, te je izrazio nadu da će vanjskotrgovinska razmjena te dvije zemlje biti i veća od dvije milijarde eura, koliko sada iznosi.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, koji je također prisustvovao današnjoj svečanosti, kazao je kako su odnosi s BiH jedan od prioritetnih vanjskopolitičkih ciljeva hrvatske Vlade.

“Hrvatska nastavlja pružati podršku BiH, posebno na njenom europskom putu, i predana je političkoj saradnji u duhu dobrosusjedskih veza te daljnjem jačanju privrednih odnosa”, kazao je Plenković, dodavši kako su od početka šalju poruku da je BiH Hrvatskoj državni prioritet.

“Prioritet nam je kvalitetno uređenje odnosa, privrednih, političkih, kulturnih … i mislim da smo u ovih godinu i pol dana pokazali i zavidan angažman i zavidne rezultate”, istaknuo je Plenković.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović rekao je kako je želja da se kroz rad njihova ureda u Mostaru pomogne lokalnim kompanijama da uđu na hrvatsko tržište i tržište EU.

“BiH je Hrvatskoj među pet najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera, a otvaranjem mostarskog Ured  čini se još jedan korak prema jačanju izvozne orijentacije hrvatske privrede i dugoročno održivog ekonomskog rasta”, poručio je Burilović.

Prisutnima se obratio i ambasador Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio koji je podsjetio na rezultate nakon što je protokol o stabilizaciji i pridruživanju riješen te je omogućena olakšana trgovina između Hrvatske i BiH.

Inače, prije nekoliko dana otvoren je Ured HGK u Sarajevu.