Tema u fokusu

Veliki uspjeh: Mann+Hummel BA otpočeo sa izvozom na tržište SAD-a


Tešanjski gigant i jedna od najznačajnijih njemačkih investicija u BiH kompanija Mann+Hummel BA ove godine je otišla korak dalje – otpočeli su sa izvozom na tržište Sjedinjenih Američkih Država, potvrđeno je za portal Poslovnih novina u ovoj kompaniji.

Izlazak na američko tržište još je jedan od dokaza vrhunskog kvaliteta i svjetskih standarda proizvoda koji dolaze iz naše zemlje.

Ostvareni rezultati potvrđuju da je “Unico filter” nekadašnja fabrika filtera, osnovana 1974. a privatizovana 2005. godine često pominjana kao jedna od najuspješnijih privatizacija u BiH, jer obaveze o ulaganjima i zapošljavanju ne samo da su ispoštovane već su i premašene.

Osim što je primarno proizvodna kompanija, u svojoj organizaciji posjeduje i odjeljenje razvoja proizvoda koje ima odgovornost uvođenja novih proizvoda prema specifičnim zahtjevima kupaca. Samo uspostavljanje ove funkcije unutar organizacije značilo je implementaciju niza zahtjeva koji su osiguravali kompetentne ljuduske resurse, infrastrukturu, alate i stroge Mann+Hummel-ove interne procedure. Vlastiti razvoj proizvoda značajno ubrzava poslovne procese kompanije i omogućava brže uvođenje novih proizvoda.

Mann+Hummel BA najveći promet ostvaruje sa matičnom kompanijom u Njemačkoj. Više od 70% ukupnog prometa se plasira na tržište Evropske Unije sa nizom renomiranih OEM kupaca iz automobilske industrije.

Prema riječima direktora Mahmuta Galijaševića 2017. godina je bila najuspješnija godina u historiji kompanije.

„U ovoj godini smo osim najvećeg rasta u prometu, broju uposlenih, broju proizvedenih filter elemenata zabilježili i najveći nivo investicija, te kroz akviziciju dodatnog prostora od cca 9.000 metara kvadratnih obezbjedili dobre osnove za  budući razvoj“, rekao je Galijašević za Poslovne novine.

Mann Hummel BA prošle godine je zapošljavao 576 radnika i ostvario promet od 57,5 miliona KM.