Tržišta i finansije

Analitičari Barclaysa pesimistični prema bitcoinu


Analitičari Barclaysa u recentnom izvješću navode da bitcoin više nikad neće dosegnuti vrhunce kojima smo svjedočili u decembru prošle godine. Ovakva se procjena temelji na usporedbama kretanja cijena kriptovaluta i na modelu širenja epidemija koje su pogađale čovječanstvo.

Tim analitičara vodio je Joseph Abate, a zaključak koji donosi jest da bitcoin ima identične odlike kao i virus gripe. Dakle, širi se do određene razine, a onda se zaustavi.

“Kad dovoljno velik udio u populaciji postane sumnjičav prema špekulacijama kakve predstavljaju kriptovalute pa uz to i taj dio populacije postane svjestan svih onih koji drže kriptovalute u posjedu, dolazi do pritiska na cijene. Kao kod gripe, ona se širi sve do trenutka kad dovoljan udio u populaciji postane svjestan njenog širenja i onih koji je imaju pa ih izbjegavaju, ona se nema više gdje širiti. Samo, dok kod gripe ona nestaje, kod kriptovaluta cijena pada jer oni koji su ih imali u posjedu morali su ih početi prodavati”, navodi Barclays u izvještaju.

U decembru prošle godine je cijena bitcoina iznosila 19.483 američka dolara, a u petak je bila na razini od 7.767 dolara, što je skoro dva i pol puta puta slabije.

Čini se da je stvar u odnosu ponude i potražnje. Barclays tvrdi da takve vrhunce više nećemo gledati jer u decembru se dosegao maksimalan broj investitora koji su spremni ulagati u kriptovalute, a kad se vidjelo koliko je riskantno takvo ulaganje, počela je stagnacija novih ulagača, kao i bijeg onih postojećih.

Ipak, ovoge sedmice svjedočili smo rastu bitcoina. Prije tri dana, 12. aprila, dogodio se iznenadni rast vrijednosti bitcoina od 1.000 dolara u samo sat vremena. To dosad nikad nije zabilježeno. U pozadini svega stajalo je najveće trgovanje njima u vrijednosti od milijardu dolara, piše SEEbiz.