Tržišta i finansije

FT: Najbrže rastuća kompanija u Evropi dolazi iz sektora dostavljanja hrane


Lista Financial Timesa (FT) 1000: Europe’s Fastest Growing Companies 2018 privukla je pažnju, a na njoj se našla i hrvatska  kompanija Rimac Automobili (144. mjesto). Na FT-ovoj listi najbrojnije su tehnološke kompanije, jer ovo je njihovo doba. Kompanije iz BiH nisu dospjele na ovu listu.

Najbrže rastuća kompanija u Evropi dolazi iz sektora dostavljanja hrane, odnosno jako fine hrane. To je britanski Deliveroo, osnovan 2013. godine, od kada imaju prosječni godišnji rast od 900 posto. Trenutno imaju 1000 zaposlenih.

Tvrde da su transformirali način na koji se dostavlja hrana te da, ni manje ni više, preoblikuju restoranski biznis. Rade u više od 100 gradova u Britaniji s najboljim restoranima te u još toliko gradova u inozemstvu, a među zaposlenicima im je i vojska softverskih inžinjera (na svojim internetskim stranicama imaju, osim blogova o hrani, i one za softveraše, vezano uz svoju aplikaciju). Hranu za njih u Britaniji razvozi čak 15 hiljada dostavljača, a tvrde da će vam jelo dostaviti u roku od, prosječno, 32 minute. I, iako je u pitanju dostava hrane, predstavljaju se kao uspješna tehnološka poslovna priča koja je, zajedno s osnivačem, zapravo došla iz New Yorka. U Londonu je tada, navodno, bilo skoro nemoguće naručiti na kućnu adresu jela vrhunske kvalitete. Prihod im je u 2016. bio oko 160 miliona eura. Na listi onih koji se bave hranom i pićem ukupno je 37 kompanija.

Drugi na listi FT-a je njemački energetski startup Thermondo osnovan 2012. godine (tvrde da su pioniri digitalne revolucije u sistemima grijanja i instaliranja) i imaju prihod veći od 20 miliona eura te 300 zaposlenika, a treća je španska Traventia Viajes, iz sektora turizma, odnosno putovanja.

Kriteriji su bili sljedeći: mogli su ući oni koji su 2013. godine imali prihod od najmanje 100 hiljada eura, a 2016. godine barem 1,5 milion eura, te ako je taj rast primarno bio organski. Rimac Automobili su u tom razdoblju narasli 854 posto (prosječni godišnji rast bio je 112 posto).

Slično rangiranje, za isto razdoblje, prije nekoliko je mjeseci objavila i konsultantska kuća Deloitte iz 19 zemalja (Deloitte’s Technology Fast 500™ EMEA, što obuhvata Evropu, Srednji istok i Afriku). Prvi na toj tabeli bio je također Deliveroo kojem je tehnologija omogućila neviđenu ekspanziju (naručivanje hrane iz obližnjih restorana, pa i onih koji inače možda i ne nude uslugu dostave), prenosi Globus.