Zvizdić i Haradinaj prolongirali stupanje na snagu limitiranja izvoza

Zvizdić i Haradinaj prolongirali stupanje na snagu limitiranja izvoza

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić razgovarao je danas u Skoplju, na marginama Prvog digitalnog samita zapadnog Balkana, s premijerom Kosova Ramushom Haradinajem o aktualnim bilateralnim i regionalnim pitanjima.

Zvizdić je rekao da izgradnja mira i stabilnosti zapadnog Balkana ostaje trajni cilj Bosne i Hercegovine i da će BiH pozdraviti i podržati svaki nastavak dijaloga Beograda i Prištine u rješavanju otvorenih pitanja. Dodao je da su osnovne smjernice vanjske politike Bosne i Hercegovine da se svi sporovi u regiji rješavaju dijalogom i mirnim putem uz uzajamno poštivanje svih uključenih strana.

Razgovarano je i o unapređenju ekonomskih odnosa i zaključeno da bi trgovinska razmjena BiH i Kosova bila znatno veća ako bi se unaprijedio vizni režim koji bi omogućio brži i efikasniji promet ljudi i roba, jer trenutno i privrednici i građani bezrazložno trpe posljedice aktuelnog rigidnog viznog režima.

Zvizdić i Haradinaj razgovarali su i o sankcijama koje Kosovo namjerava uvesti  BiH, a u vezi s uvozom mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH, i dogovorili su da se ta odluka prolongira do sastanka nadležnih predstavnika ministarstava, koji će biti održan u narednih sedam dana, kada se očekuje  da se dogovore rješenja u skladu s pozitivnom praksom.

Zvizdić je rekao da se, zbog budućnosti novih generacija, zemlje regije trebaju okrenuti naprijed i jačati prijateljske odnose, graditi transportnu, energetsku i digitalnu infrastrukturu, te sistemski usvajati EU standarde.

Sastanku je prisustvovao ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko, saopćeno je iz VMBiH.

 

Oznake:

Najnoviji tekstovi

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.