Lifestyle

Beč: Građani biraju nova sjedišta u vozovima metroa


Izgradnjom nove metro linije U5 koja bi u promet trebala biti puštena 2024. godine Beč će dobiti potpuno automatiziranu liniju metroa. Do 2030. godine Siemens bi za Grad Beč trebao proizvesti 45 potpuno automatizovanih vozova koji će putnike prevoziti bez vozača. Ugovor vrijedan 550 miliona eura predviđa da Siemens preuzme i poslove održavanja novih vozova.

Novi će vozevi imati spojene vagone, biće prilagođeni osobama s invaliditetom, klimatizovani i pod video nadzorom. Testna faza započet će već 2020. godine na linijama U1 i U4, a vozovi će za početak saobraćati pod nadzorom vozača.

Prilikom dizajniranja novih tzv. X-vozova velika pažnja se poklanja i unutarnjem uređenju vozova. Tako će građani Beča sami moći odlučiti koja sjedišta će biti ugrađena u nove vozove.

U uži izbor ušle su tri vrlo slične varijante sjedišta – Linea, Trigon i Radial. Riječ je o drvenim sjedištima s gornjom površinom od crvenog visokotlačnog laminata koji se razlikuju samo po svojim ergonomskim odlikama.

„Kod novog X-voza bitna nam je održivost te smo kao sirovinu za izradu sjedišta izabrali drvo.  Pored toga vrlo ja važno da nova sjedišta budu i udobna. Ja već imam favorita, ali jako me zanima za koje sjedište će se odlučiti Bečlije“, kazala je bečka gradska ministarka za okoliš i javni prijevoz Ulli Sima.

Zainteresovani građani već su 13. aprila u stanici podzemne željeznice Karlsplatz imali priliku isprobati nova sjedišta. Nakon toga sjedišta su poslana na testiranje stručnjacima, a od 21. aprila putnici ponovo dobijaju riječ. U informativnom centru linija U1/U4 nova sjedišta će se do 26. maja moći isprobati i ocijeniti.

„Napraviti dobro sjedište kompleksan je zadatak. A mi ćemo prilikom odabira odgovarajućeg rado poslušati mišljenje naših putnika“, ističe Arnulf Wolfram iz preduzeća Siemens.