Tema u fokusu

Kako kompanije mogu naplatiti potraživanja u drugim zemljama?


Predstavnice LRC Inkassa, direktorica FL sektora Amina Ahmetović i Rukovodilac pravne službe Sabina Mašović, razgovarale su u Sarajevu sa direktorom društva Converta iz Slovenije Matejom Golobom o unapređenju saradnje dvije kompanije na polju naplate potraživanja.

LRC Inkasso, lider u ovoj oblasti u BiH, na ovaj način nastavlja saradnju sa međunarodnim agencijama, budući da su ranije i sa drugim kompanijama potpisani sporazumi za međunarodnu naplatu potraživanja.

Ahmetović je za Poslovne novine izjavila da je sve veći broj upita od strane klijenata za posredovanje pri naplati što vansudskim što sudskim putem.

„Prepoznavajući potrebe tržišta, a u saradnji sa Convertom već do sada smo naplatili veliki broj potraživanja u inostranstvu. Ono što je bitno naglasiti jeste da klijenti nemaju početnih troškova. Prednost je svakako što klijent ne mora znati lokalni jezik ili lokalno zakonodavstvo svake zemlje. Dakle, možemo posredovati pri naplati vansudskim i sudskim putem praktički u cijelom svijetu“, rekla je Ahmetović.

Rukovodilac pravne službe LRC-a Sabina Mašović kazala je da je sa Golobom razgovarano o mogućnosti i uslovima utuženja u evropskim zemljama obzirom da sve češće upite za ovakvu vrstu angažmana.

„Također smo uporedili praksu slovenačkih sudova i bh. sudova kad je u pitanju naplata potraživanja  te brzina rješavanja sudskih sporova. Od sada će se klijenti LRC Inkassa moći iskoristiti i ovakvu vrstu usluge“, rekla je Mašović.

Golob je u razgovoru za Poslovne novine istakao da već nekoliko mjeseci traje uspješna saradnja sa LRC Inkassom te da je već naplaćeno nekoliko potraživanja.

„Converta postoji već više od 10 godina i specijalizirani smo za sudsku naplatu i sudsku naplatu u inostranstvu. Sa partnerima radimo u više od 150 država u svijetu. Bili smo uspješni u onome što radimo u Kini, Njemačkoj, SAD-u, Rusiji, Angoli itd“, kazao je Golob.

Međunarodna naplata potraživanja predstavlja veliki izazov u savremenom poslovnom svijetu imajući u vidu različit pravni okvir u državama. Golob je govorio upravo o ovim izazovima.

„Naplata potraživanja sve više prelazi iz lokalne u globalnu sferu, budući da ekonomija nema granica i svijet je svakim danom sve bolje i bolje povezan. Vi danas imate slučajeve da se sjedište firme nalazi u jednoj državi, vlasnici su u drugoj, a direktori u trećoj. To može biti slučaj i kod dužnika i kod firme koja potražuje sredstva. Zato je važna međunarodna saradnja u ovoj oblasti. U suprotnom, pojedini problemi ne bi mogli biti riješeni“, naveo je Golob.

On je dodao da je Converta pokazala da svojim klijentima može pružiti najbolja rješenja u ovoj oblasti.