Lifestyle

Banjalučanin u BiH dovodi kineske milijardere


Samir Cerić, Banjalučanin kojeg je čuveni Times Magazine uvrstio među najmoćnije ljude u svijetu mode i umjetnosti, u utorak stiže u glavni grad BiH, a povod je učešće na predstojećem Sarajevo Business Forumu, gdje će moderirati panel “Diaspora, Sports, Arts, Culture & Creative Industry – Transforming Emotions into Investments” na kojem će dijaspora, sport, kultura, umjetnost i kreativna industrija biti razmatrani u kontekstu ekonomskog rasta i razvoja regiona.

U Velikoj Britaniji važi za izuzetno uspješnog poduzetnika, jednog od simbola tamošnje kreativne industrije. Kada nekog čuveni Times Magazine uvrsti na prestižnu listu najmoćnijih ljudi u svijetu umjetnosti i mode, sigurno da je to više nego dovoljan argument .

Svestrani Bosanac koji 26 godina živi u Londonu veliki je i sportski fanatik, a jedna od njegovih sljedećih namjera je da pomogne sportu u BiH. Naime, Samir je uključen u nekoliko projekata sa Rickom Parryjem, nekadašnjim čelnikom Liverpoola i čovjekom koji je patentirao današnji sistem i brend Premiershipa. Parry trenutno razvija ambiciozan fudbalski plan u dalekoj i bogatoj Kini, upravo kao i Rasmus Ankersen, rukovodilac engleskog Brentforda i danskog Midtjyllanda, koji je još jedan od saradnika Samira Cerića.