Novosti

Hajjar na SBF-u: U BiH se poboljšava klima za poslovanje i investicije


“Nedavno smo vidjeli pomake koji se odnose na zakone u BiH i vidimo da se radi na poboljšanju klime za poslovanje i investicije”, izjavio je na današnjem otvaranju Sarajevo Business Foruma (SBF) Bandar M.H. Hajjar, predsjednik Islamic Development Bank Groupa.

On je izrazio zadovoljstvo što je BiH krenula putem reformi koje sadrže okvire makroekonomske politike.

“Učešće predstavnika zemalja Zaljeva na ovom Forumu imat će veliki utjecaj na razvoj kako regije tako i Bosne i Hercegovine. Forum je postao najvažniji skup u regionu i cilj Islamic Development Bank Groupa je da radi kao partner i da doprinosi razvoju”, naglasio je Hajjar.

Istakao je dva velika problema za zemlje u svijetu u ovom trenutku: alarmantan nivo budžetskog duga i deficit koji raste, te infrastrukturni jaz.

“Novca ima, ali je problem kako ublažiti rizik i kako stvoriti područje za investicije. Države trebaju jačati privredni sektor i javno-privatno partnerstvo. To će stvoriti efekte za razvoj kvalitetnih projekata i dovesti do otvaranja novih radnih mjesta. Na tržištu kapitala je u opticaju 218 triliona dolara. Iskoristimo te šanse”, zaključio je Hajjar.