Novosti

Jašarspahić: Cilj je pružiti podršku kompanijama koje ulaze na nova tržišta


Predsjednik Privredne komore FBiH, Mirsad Jašarspahić u izjavi za Poslovne novine kazao je da je ovogodišnji Sarajevo Business Forum prilika koju trebamo iskoristiti na način da se animiraju ljudi u BiH kako bi pripremili projekte koji bi mogli da se nađu u bazi projekata  SBF-a.

„Vrlo često imamo situaciju da potencijalni partneri traže da provjerimo u kojoj fazi se nalazi neki od projekata za koje su čuli na prethodnom SBF-u“, naglašava Jašarspahić.

Budući da naša zemlja ostvaruje proizvodnju u oblasti auto-industrije, ove godine će predstavnici Privredne komore FBiH zajedno sa partnerskim firmama i drugim organizacijama učestvovati na panelu „Lanac opskrbe EU i njen uticaj na kompanije Zapadnog Balkana“.

„Na panel smo pozvani prvenstveno zbog toga što smo prošle godine otvorili predstavništvo za auto-industriju u Wolfsburgu putem kojeg nam je namjera da dalje promovišemo  i na neki način lobiramo kada se radi o kompanijama koje se bave auto-industrijom. U ovih nekoliko dana, loše vijesti iz BiH su ostavljene postrani, a u fokusu je sve ovo što je pozitivno i lijepo u našoj zemlji, a to su potencijali za ulaganje i priča o domaćim kompanijama koje rade dobro, izvoze, investiraju i iz godine u godinu više i više osvajaju tržišta“, naveo je Jašarspahić.

Nakon SBF-a u planu Privredne komore su značajne aktivnosti kada se radi o auto-industriji i zajedničkom nastupu na internom međunarodnom sajmu dobavljača kojeg Volkswagen organizuje svake dvije godine i na kojem prisustvuju svi najznačajniji dobavljači za auto-industriju.

„Tim želimo da pružimo podršku i ostalim kompanijama koje treba da naprave iskorake da bi mogli ući na to tržište. Drago mi je da SBF iz godine u godinu bilježi sve veći broj učesnika i govorinka. Meni je ovo najznačajiniji događaj u godini“, kazao je u izjavi.