Novosti

Visoki standardi u poslovanju otvaraju nova tržišta i prilike


Na panelu “Lanac snabdijevanja i njegov utjecaj na kompanije zapadnog Balkana” u sklopu 9. Sarajevo Business Foruma, istaknuto je da visok standard u poslovanju otvara tržišta i prilike kod najvećih proizvođača.

Predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić rekao je da su bh. kompanije iz automobilske industrije uspješno ispunile zahtjevne kriterije koje postavljaju veliki evropski proizvođači automobila, čime su dokazale svoj kvalitet.

“Ulazak bh. kompanija među dobavljače takvih proizvođača jača pojedinačne kompanije koje proizvode komponente za autoindustriju, a konačan cilj nam je da tim jačanjem budu stvoreni uslovi za preseljavanje velikih industrijskih kapaciteta na ovo područje”, dodao je Jašarspahić.

Menadžer odjela za nabavku Prevent grupacije Zlatan Faik Uzunović naveo je da automobilska industrija u pravilu prva seli proizvodne kapacitete – iz centralne Evrope je prešla u istočnu, a iz istočne Evrope prelazi u jugoistočnu zbog povoljnijih troškova proizvodnje.

“Sigurno i u autoindustriji možemo očekivati daljnji dolazak investicija, a ono što se najbolje pokazalo u BiH je vertikalna integracija. Kada budemo u mogućnosti ponuditi kompletan koncept od dizajna, materijala, procesa, dostave i distribucije, onda ćemo prevazići ograničenja u kapacitetima, s obzirom na to da ćemo kupcima nuditi veću vrijednost proizvoda”, pojasnio je Uzunovuć.

Zamjenik direktora Predstavništva njemačke privrede u BiH Martin Gaber naglasio je da su kompanije iz zemalja EU najveći investitori u region zapadnog Balkana.

“Lokalne kompanije trebaju aplicirati za sastanke sa mnogim investitorima kako bi mogle širiti poslovanje, a njemačke kompanije već dosta ulažu u zapadni Balkan, uključujući i  Bosnu i Hercegovinu”, rekao je Gaber.

Analitičar Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) Umur Gokce potcrtao je da je najbitnije poznati privatni sektor i izazove kroz koje prolazi kako bi mogao napredovati, te unaprijediti poslovanje i savjetovati kompanije kada su u pitanju poslovanje, krize i unapređenje.