Tema u fokusu

LRC na SBF-u poduzetnicima predstavio detaljne podatke o privrednim kretanjima u BiH


Deveta međunarodna poslovno-investicijska konferencija Sarajevo Business Forum (SBF) završena je jučer, a prisustvovale su brojne poslovne delegacije iz cijelog svijeta, kao i mnogi državnici.

Na ovogodišnjem forumu investitori i poduzetnici su, zahvaljujući bonitetnoj agenciji LRC BIS, imali priliku da se upoznaju sa detaljnim privrednim i finansijskim kretanjima u BiH.

Predstavnici LRC-a su u saradnji sa BBI bankom za ovaj događaj pripremili posebnu brošuru na bosanskom i engleskom jeziku, a jučer je vladao veliki interes privrednika da se informišu o realnom stanju kada je riječ o različitim parametrima unutar bh. ekonomije i finansijskim pokazateljima poslovanja domaćih kompanija.

Ovi izvještaji su osnova za preciznu i detaljnu analizu potencijala u oblasti energije, edukacije, IT sektora, poljoprivrede i turizma, a što su teme koje su bile u fokusu ovogodišnjeg Sarajevo Business Foruma.

Tako podaci LRC-a pokazuju da je u energetskom sektoru BiH u proteklom periodu došlo do rasta prodaje i dobiti. Inače, ovaj sektor je jedan od najperspektivnijih u BiH, budući da je u njemu zaposleno preko 11.000 osoba.

IT sektor je u velikoj ekspanziji u BiH što pokazuju podaci, odnosno rast svih posmatranih parametara (broj kompanija, zaposlenih, prihod od prodaje, prihod od izvoza i dobit).

Kada je riječ o sektoru poljoprivrede, ovaj sektor je u BiH samo u 2016. godini zabilježio više od milijardu KM prihoda od prodaje, i zapošljava direktno oko 15.000 radnika.

Investitorima su na ovogodišnjem forumu predstavljeni i detaljni podaci iz sektora tgovine, cestovnog prijevoza robe, djelatnosti žičane telekomunikacije, djelatnosti gradnje stambenih i nestambenih zgrada, sektora proizvodnje namještaja i sektora mesne industrije.

Inače, Forum je ove godine okupio 1.800 učesnika iz više od 50 zemalja. Potencijalnim investitorima predstavljeno je 250 projekta, a održano je 365 poslovnih sastanaka, što je 15 posto više nego prethodne godine.