Tržišta i finansije

Ove lokacije su svjetski poreski rajevi


Afera nazvana „Panamski papiri“ definitivno se smirila. Možemo reći da su mnogi ekspresno zaboravili na 13,5 milijuna financijskih dokumenata koji su iscurili zahvaljujući anonimnom izvoru iz panamske advokatske firme Mossack Fonseca. Dokumente je 2016. objavio njemački novinar Bastian Obermayer u listu Süddeutsche Zeitung, a daljnja istraga je ogolila interese bogatih svjetskih investitora i otkrila kako multinacionalne korporacije koriste poreske olakšice određenih država.

Povjerljivi dokumenti sadržali su detaljne informacije o čak 214 hiljada offshore poduzeća, te imena njihovih akcionara i direktora.

Ključ za takvo poslovanje je da vlada države-poreskog raja, nametne izuzetno malu ili nultu poresku stopu, što je čak 75% najsnažnijih svjetskih korporacija iskoristilo da dijelove svog poslovanja prijave u tim državama. Nedugo zatim, bogati pojedinci prepoznaju benefite financijskih „rupa“, te svoja lična sredstva prebacuju na offshore račune. Svojevremeno najveći svjetski skandal pojeo je zub vremena uzrokovan konstantnom bujicom informacija koje nam se nude.

U nastavku Vam donosimo 5 lokacija koje, s pravom, nose epitet poreskog raja.

1. Bermuda

Iako je jedna od najskupljih država za život, Dolitteov vodič kroz svjetske poreze sugerira da Bermuda ima nulte stope privrednog poreza i poreza na dohodak. Zahvaljujući tome, mnoge, američke, ali i multinacionalne kompanije, spremile su ogromna novčana sredstva na račune bermudskih banaka i zahvaljujući tome, samo u 2012. godini, ostvarile ukupne profite u visini od 104 milijarde dolara.
Jedna od kompanija koja je iskoristila ove pogodnosti na Bermudima je i američki tekstilni gigant Nike. Uprava ove korporacije na Bermudima je otvorila podružnicu pod imenom Nike International Ltd, te na njen račun prebacila ogromna sredstva iz američkih i europskih banaka. Podružnica nije imala kancelariju i uposlenike, a na računu je imala milijarde dolara.

2. Holandija (Nizozemska)

Najpopularniji poreski raj među 500 najvećih svjetskih kompanija, definitivno je Holandija. Ova zapadnoeuropska država je pored toga poznata i kao država s najjeftinijom zdravstvenom njegom. Frapantan podatak je da polovina od petsto najvećih svjetskih korporacija, ima najmanje jednu holandsku podružnicu. Vlade država često koriste poreske poticaje kako bi namamili strane ulagače. Ovakva praksa se često pokazala skupom i neučinkovitom, ali u slučaju Holandije, donijela je ogroman broj investicija, između ostalog i gore spomenutog giganta Nike-a. Nike je svoje intelektualno vlasništvo prebacio u holandsku podružnicu Nike Innovate CV, čija prijavljena djelatnost i poseban oblik registracije omogućava ovom gigantu da izbjegne plaćanje određenih poreskih stopa.

3. Luksemburg

Poput svog susjeda, Holandije, Luksemburg također ima reputaciju skloništa od poreskih davanja. Ovakvu reputaciju ova državica je zaslužila zbog svojih zakona naklonjenih biznisu i poslodavcima, koji omogućavaju i međunarodnim kompanijama da koriste sve pogodnosti „rupa u oporezivanju“.
Čak 35% najmoćnijih svjetskih korporacija, ima barem jednu podružnicu na teritoriji države ne veće od Kantona Sarajevo.

4. Kajmansko Otočje

Kajmansko otočje predstavlja najbolje utočište za pojedince koji žele da izbjegnu plaćanje poreza. Poznato je da mnogi tajkuni, svoj novac sumnjivog porijekla polažu na račune kajmanskih banaka. Multinacionalne korporacije također ne zaobilaze ovo otočje u Zapadnom karipskom moru. Podružnice američkih korporacija, prijavile su ukupan profit od 46 milijardi dolara, što je 15 puta više od bruto domaćeg proizvoda Kajmanskog otočja.

5. Singapur

Ova azijska država kotira kao jedna od država s najboljom poreskom politikom. Zahvaljujući tome Singapur je postao dom podružnicama mnogih svjetskih korporacija. Iako poput Holandije i Luksemburga, poreske stope nisu nerealno niske, Singapur konstantno pronalazi načine da bude jedan od pet najuspješnijih poreskih rajeva. Ogroman broj, točnije 40% najmoćnijih svjetskih korporacija, posluje putem podružnice na ove teritoriji države na obali Indijskog oceana. Singapur ima paušalnu poresku stopu od 17% za sve privredne subjekte, ali nudi i širok spektar poreskih olakšica, te ne oporezuje prihode.