Investicije

FlyBosnia od juna počinje letjeti iz Sarajeva


Iako će kompanija u početku povezivati Sarajevo s Riyadhom, a kasnije s Jeddom, planira proširiti svoju mrežu u budućnosti na druge tražene destinacije. Ona će službeno otkriti svoje planove nakon što dobije AOC.

Aviokompanija ‘FlyBosnia’, iza koje stoji saudijska Al-Shiddi grupacija, planira započeti letove između Sarajeva i Rijada 10. juna. Letovi će se odvijati svakodnevno avionom Airbus A320 do septembra, nakon čega će se preći na režim rada tri puta sedmično.

Agencija za civilnu avijaciju Bosne i Hercegovine potvrdila je da je aviokompanija zatražila certifikat avioprijevoznika (AOC) i da je njena aplikacija još uvijek u fazi razmatranja. ‘FlyBosnia’ će vjerovatno dobiti odobrenje sljedećeg mjeseca, čime će joj biti odobreno da pokrene letove. Iako će kompanija u početku povezivati Sarajevo s Riyadhom, a kasnije s Jeddom, planira proširiti svoju mrežu u budućnosti na druge tražene destinacije.

Ona će službeno otkriti svoje planove nakon što dobije AOC, izvijestio je EX-Yu Aviation. Tokom ljetne sezone 2017, grupa Al Shiddi udružila se s egipatskim ‘Nesma Airlinesom’ kako bi pokrenula pet sedmičnih letova između Rijada i Sarajeva, koji su održavani tokom tri mjeseca od juna do septembra.

Ove godine rutu će preuzeti ‘FlyBosnia’ koja planira zakupiti avion A320 i letjeti s vlastitom posadom, koja je nedavno zaposlena. Saudijski konglomerat opisao je tvrtku ‘FlyBosnia’ kao “novu mladu i dinamičnu aviokompaniju” koja će “nastojati osigurati da putnici uživaju u sigurnim letovima s visokim standardima službe za korisnike”, navodi Bljesak Info.