IT i Tehnologija

Apple uspješniji nego prošle godine


Apple je u proteklom tromjesečju ostvario prihode od 61 milijardu dolara, 16 posto veće nego godinu ranije, a snažno je porasla i dobit kompanije, zahvaljujući rastu prodaje i prosječne cijene iPhonea.

Prema poslovnom izvještaju, čista dobit Applea iznosila je u prvom tromjesečju ove godine 13,8 milijardi dolara, što je 25 posto više nego prethodne godine.

Svijetlu tačku u Appleovom izveštaju predstavlja i rast prihoda od usluga kompanije, koje između ostalog uključuju aplikacije Apple Music, Apple Pay, App Store i iCloud, za 31 posto na godišnjem nivou, na 9,2 milijarde dolara. S druge strane, prodaja drugih proizvoda kompanije, kao što su Mac računara i iPad uređaji nije oduševila. U proteklom je tromjesečju prodato 4,07 miliona Mac računara, tri posto manje nego prije godinu, dok je prodaja iPada porasla za dva posto, na 9,1 milion primjeraka.

Apple je objavio i da su njegovi prihodi u Kini, drugom najvećem tržištu te kompanije, porasli za 21 posto u poređenju s istim lanjskim razdobljem, na 13 milijardi dolara.