Tržišta i finansije

Znate li tko su najbogatiji pojedinci na kontinentima?


Nedavno je bogatstvo vlasnika Amazona, Jeff Bezosa, doseglo dosad neviđene visine. Osnivač kompanije za online prodaju postao je “težak” 105 milijardi dolara. Do sada, najveće bogatstvo posjedovao je Bill Gates, osnivač Microsofta. Sada već davne 1999. godine, ono je iznosilo oko 100 milijardi dolara.

Danas cijeli svijet zna za njih dvojicu i njihova ogromna bogatstva, a mi vam u nastavku donosimo i neke manje poznate, ali gotovo podjednako uspješne pojedince. Ne radi se, dakle o najbogatijim na svijetu, već najbogatijim na kontinentu na kojem žive.

Najbogatija osoba u Australiji je žena. Zove se Gina Rinhart i vlasnica je većine australskih rudnika. Iako je najbogatija osoba na svom kontinentu, njeno bogatstvo nije ni blizu najbogatije žene svijeta, nasljednice američke veletrgovine Wal-Mart, Alice Walton.

Azijskim bogatstvom “vlada” Wang Jianlin, prvi čovjek najveće kineske agencije nekretninama. Njegovo bogatstvo iznosi 25 milijardi dolara. Mnogi smatraju da je Vladimir Putin najbogatiji čovjek Euroazije i svijeta. Nagađa se da njegovo bogatstvo iznosi oko 200 milijardi dolara, međutim s obzirom na to da se radi samo o indicijama, predsjednik Rusije još uvijek nije uvršten na listu najbogatijih.

Najbogatiji Europljanin je vlasnik modnog giganta Zare, Amancio Ortega. Ovaj španjolski multimilijarder jedan je od svega dvojice neamerikanaca među deset najbogatijih ljudi svijeta.

Iako nikada zvanično nije uvršten na listu, Antarktik ima svog predstavnika na ovoj listi. Ova ledena pustinja omotana oko južnog pola, nije mamac za naseljenike, a samim tim i milijardere. Najčešće tu borave razni naučnici iz cijelog svijeta. Od nedavno razvijen je i turizam, a čovjek koji je prepoznao potencijal turističkih posjeta zove se Arnold W. Donald i najbogatiji je čovjek Antarktika. Vlasnik je kompanije Carnival Corporation i zarađuje solidno bogatstvo na najsiromaşnijem komadu planete.

Vlasnik Danote grupe, Aliko Dagnote najbogatiji je čovjek Afrike. Ovaj šezdesetjednogodišnji Nigerijac novac je zaradio pametnim investiranjem u Nigeriji, a zatim i u cijeloj subsaharskoj Africi. Danas je “težak” 14 milijardi dolara.

Jorge Paulo Lemann (78) je brazilski investitor. U januaru ove godine magazin Forbes ga je rangirao je kao 29-og najbogatijeg čovjeka svijeta. Lemannovo bogatstvo se procjenjuje na skoro 30 milijuna dolara. U prošlosti je, kao član upravnog odbora Gillette-a surađivao s Warren Buffetom. Njegova najuspješnija kompanija je 3G Capital. Jorge Lemann je najbogatiji čovjek Brazila i Južne Amerike.