Novosti

Ukidanje viza između BiH i Kine olakšat će putovanje turista i poslovnu saradnju


Radujemo se što će Sporazum između Kine i BiH o ukidanju viza za nosioce običnih pasoša stupiti na snagu 29. maja, što će još šire otvoriti vrata narodima dviju zemalja u korist njihovih uzajamnih komunikacija, kao i povećanja međusobnog razumijevanja”, izjavila je ambasadorica Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Chen Bo.

U svom obraćanju učesnicima simpozija posvećenog inicijativi ‘Pojas i put’ Chen Bo je naglasila da će Ambasada NR Kine u BiH ostati posvećena povezivanju naroda, te stvaranju više platformi za komunikaciju i otvaranju više kanala za razmjenu mišljenja. Podsjetila je da incijativa ‘Pojas i put’, koju je 2013. pokrenuo predsjednik Kine Xi Jinping, ima za cilj povezivanje država i naroda svijeta na ekonomskom, kulturnom, civilizacijskom i općedruštvenom planu.

BiH je među 70 država i regija koje su zvanično pristupile incijativi koja predstavlja veliki doprinos u kreiranju zajedničke sudbine čovječanstva u 21. vijeku.

Simpoziju je prisustvovala i delegacija Kineske asocijacije za međunarodno razumijevanje (CAFIU), krovnog think-tanka iz Pekinga koji okuplja civilne organizacije iz 60-ak država uključenih u multidisciplinarno izučavanje incijative „Pojas i put“, a koja na poziv Centra za promociju i razvoj inicijative „Pojas i put“ i Udruženja “Bosansko-kinesko prijateljstvo”, boravi u BiH.

U posljednjih nekoliko mjeseci i godina, kako je kazao predsjednik VTK BiH Ahmet Egrlić, na različitim nivoima govori se o projektima koji trebaju biti realizirani i onima koji su aktuelni, a radi se o projektima vrijednim više od sedam milijardi KM. Za BiH, kako je istakao, bilo bi veoma značajno ukoliko bi se svi realizirali onako kako je to planirano.

Kina ima sve veće učešće u Evropi i svijetu, ona je ekonomska velesila i u tom smislu BiH treba da traži svoje šanse. Svakako svih 16 zemalja jugoistočne i centralne Evrope traži svoj interes, a također je i BiH prepoznala svoju šansu. Danas imamo priliku govoriti o tim projektima i saradnji sa više aspekata. Također je vrlo značajno da se ukida vizni režim za Kinu i zahvaljujući tome očekuje se rast turista, iako je njihov broj i sada značajan. Smatram da BiH treba puno više raditi na izgradnji turističke infrastrukture kako bi mogla prihvatiti sve turiste koje očekujemo u narednom periodu”, naveo je Egrlić.