Tržišta i finansije

Direktor Amazona zaradi 275 miliona dolara dnevno


Jeffu Bezosu, izvršnom direktoru Amazona, potrebno je svega nešto manje od devet sekundi da zaradi srednju godišnju platu radnika zaposlenih u ovome divu online kupovine..

Naime, njihov radnik čija se primanja nalaze tačno na sredini plata u Amazonu, odnosno koji zarađuje više od jedne polovine zaposlenih te manje od druge polovine, u 2017. godini zaradio je 28.446 dolara. Poređenja radi, Bezos je prošle godine zaradio više od 1,6 miliona dolara.

Međutim, stvar postaje još šokantnija kada se u računicu uzme i da je vrijednost njegovog bogatstva, prema Bloombergovu indeksu milijardera, 1. januara ove godine bila procijenjena na 99 milijarde dolara, a pet mjeseci kasnije, 1. maja na 132 milijarde, što je porast od 33 milijarde dolara u manje od pola godine.

Tu kreće jednostavna, ali zapanjujuća računica. Ako se pomenuti porast podijeli sa 120 dana u navedenom vremenskom periodu, ispada da je Bezos zaradio 275 miliona dolara po danu. Nadalje, podijelimo li ovaj iznos s 24 sata zaključićemo da se radi o otprilike 11,5 miliona po satu. Istim postupkom dolazimo do iznosa od oko 191 hiljade dolara koje je čelnik Amazona zaradio svakog minuta, odnosno 3.182 dolara svake sekunde.

Sjetimo se iznosa s početka, plaće Amazonovog radnika koja se nalazi tačno na sredini distribucije svih plata u ovoj kompaniji, od 28.446 dolara. Koliko je vremena Bezosu potrebno da zaradi taj iznos za koji je dijelu njegovih radnika potrebno godinu dana? 8,93 sekunde. Da, manje od devet sekundi.