Novosti

BCEF jača znanja privrednih subjekata u vezi s međunarodnim poslovanjem


Treći Balkan Compliance and Ethics Forum (BCEF 2018) biti će održan 24. maja u sarajevskom hotelu Holiday, u organizaciji bh. asocijacije The West-East Forum for Ethics and Compliance, a u saradnji s Američkom trgovinskom komorom u našoj državi (AmCham).

Primarni cilj ovogodišnjeg BCEF-a je jačanje znanja domaćih i regionalnih privrednih subjekata kako da svoje poslovanje prilagode međunarodnim standardima i izbjegnu rizike od nesvjesne uključenosti u zabranjene prakse, s akcentom na sve prisutnije izricanje sankcija od Svjetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i drugih finansijskih institucija.

Glavna tema foruma prati rastuću interakciju domaćih preduzetnika sa međunarodnim standardima poslovanja, kao što su širenje na strana tržišta, korištenje sredstava međunarodnih finansijskih institucija ili partnerstvo sa multinacionalnim kompanijama. U toj interakciji postoje rizici kojima su kompanije izložene ukoliko ne vode računa da se domaće i međunarodne prakse uveliko razlikuju.

Jasno je kako domaća privreda nije dovoljno upoznata sa zabranjenim praksama i rizikom izricanja sankcija kompanijama od strane Svjetske banke ili EBRD-a u vidu zabrane izlaska na sve tendere koje dijelom ili u potpunosti finansiraju međunarodne finansijske institucije. Također, postoje velike restrikcije kod angažiranja ili upošljavanja sadašnjih i bivših javnih službenika i politički eksponiranih osoba ili angažovanje pravnih lica povezanih sa istim, te obaveza da kompanija vodi računa o riziku uključenosti podizvođača, dobavljača, agenata, zastupnika u neku od zabranjenih praksi, kao i niz drugih zabranjenih praksi koje u domaćoj javnosti nisu prepoznate kao rizik.

Govornici i panelisti na BCEF 2018 bit će i predstavnici Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Ureda glavnog poslovnog ombudsmana iz Ukrajine, kao i predstavnici uglednih međunarodnih kompanija koje posluju u zemljama Balkana. Oni će između ostalog govoriti i o standardima međunarodnih finansijskih institucija iz oblasti korporativnog integriteta, izazovima implementacije programa prevencije zabranjenih praksi na Balkanu, novoj regulativi Evropske unije o privatnosti podataka.

Učešće na BCEF-u 2018 i podrška ovom događaju kompanijama daje priliku da postanu prepoznatljive za međunarodne i domaće poslovne aktere, kao i za međunarodne kreditore, kao pouzdan partner koji poštuje ili nastoji postići visoke standarde korporativnog integriteta.

Dodajmo i to kako su ovogodišnji BCEF podržali McCann Sarajevo, Poslovne novine, UniCredit Bank, Express Courier, Roche i Smart Invest. PRIJAVA I INFORMACIJE