Investicije

Završen projekt energijske obnove OŠ ”Vareš Majdan”


Osnovna škola ”Vareš Majdan” pridružila se sve većem broju objekata u Federaciji koji su novo ruho dobili zahvaljujući implementaciji mjera energijske efikasnosti.

Kvalitetnije i ugodnije uslove boravka učenicima i uposlenicima ove škole omogućio je projekt Svjetske banke ”Energijska efikasnost u BiH” – (BEEP) koji se implementira u okviru Federalnog ministarstva prostornog uređenja. U projekat utopljavanja škole je uloženo 572.365 KM, dok procijenjena ušteda nakon realizacije projekta na godišnjem nivou iznosi 26.444 KM.

Implementacija mjera energijske efikasnosti podrazumijevala je termoizolaciju fasadnih zidova, zamjenu krova i zamjenu dijela LED rasvjete, kao i sanaciju fiskulturne sale. Aktivnosti koje su realizirane u okviru projekta, osigurat će smanjenje emisije CO2, što znači prelazak na čistije energente, smanjenje zagađenja zraka u zimskom periodu uzrokovanog nepravilnim i neefikasnim sagorijevanjem goriva, povećanje nivoa komfora u objektima, te povećanje svijesti o energijskoj efikasnosti.

Cjelokupan posao napravile su domaće kompanije, pri čemu su zadržana postojeća, ali i otvorena nova radna mjesta, te se pokazalo kakvu pozitivnu društvenu korist mogu imati razvojni projekti poput ovoga”, izjavio je Josip Martić, ministar prostornog uređenja FBiH.