Novosti

Evropska preduzetnička mreža podstiče preduzeća da budu inovativna


Evropska preduzetnička mreža (EEN) podstiče preduzeća da budu inovativna i pomaže im pri njihovom tehnološkom razvoju, istaknuto je danas na radionici posvećenoj EEN koju je organizirao Univerzitet u Sarajevu.

Radionica je okupila predstavnike malih i srednjih preduzeća (MSP) sa inovativnim potencijalom i međunarodnim aspiracijama da bi se informirali o EEN mreži, te mogućnostima za apliciranje na EU grantove.

Član tima Univerziteta u Sarajevu u konzorciju vezano za programe Horizon 2020 i COSME za razvoj MSP Melika Husić-Mehmedović kazala je da je EEN ključni instrument Evropske strategije za podsticaj ekonomskog razvoja i otvaranje novih radnih mjesta. Pokrenuta je 2008. od kada djeluje sa svojih tri hiljade lokalnih eksperata na više od 600 lokacija u 60 zemalja svijeta.

”Osim aplikacija na projekte, ono što se još nudi u okviru EEN mreže jeste činjenica da ona funkcionira poput tržišta rada, odnosno berza u kojoj bh. kompanije, organizacije kreiraju svoju ponudu i potražnju. U toj elektronskoj berzi njihovi partneri iz Evrope mogu da prepoznaju koliko imaju slične potrebe ili zahtjeve i mogu sklapati partnerstva i poslove”, dodala je Husić-Mehmedović.

Što se tiče uloge Univerziteta u samom konzorciju, kako je dodala, oni stimulišu i posebnu pažnju obraćaju na inovativna MSP koja imaju mogućnost i priliku da apliciraju za instrument u okviru programa Horizon 2020.