Novosti

Saradnja Privredne komore FBiH i članica Udruženja biznis Tešanj-Jelah


Na prvom panelu tešanjskog Sajma privrede govorili su guverner Centralne banke BiH Senad Softić, ministar razvoja poduzetništva i obrta FBiH Amir Zukić, italijanski ambasador u BiH Nicola Minasi, izvršni direktor Hifa Oil Nedžad Polić i član Uprave UniCredit Banke Viliam Patoprsty.

Tema panela bila je: Značaj banaka za funkcioniranje privrede u procesu pristupanja BiH u EU.

Cijena kapitala je ok i ne treba biti problem za finansiranje, ali da smo spremni na harmonizaciju bankarskih standarda sa EU. Ipak, standardi za nas trebaju biti malo fleksibilniji jer mi imamo kompleksne bankarske procedure. Banke se trebaju otvoriti više prema našoj ekonomiji. Nadam se da će federalni organi podržavati pozitivne pomake da se uz pomoć države kreira nova vrijednost. Naša privreda mora konkurirati sa EU i podrška nam je neophodna da bismo hvatali korak sa EU. Imamo veliku konkurenciju i zato očekujemo da organi vlasti promijene svoju budžetsku politiku, te da budžetska sredstva budu stavljena u kontekst formiranja nove vrijednosti”, rekao je Polić, a potom je govorio Viliam Patoprsty.

Prosječna kamatna stopa na kredite danas je oko jedan do tri posto viša od kamatne stope u istočnoj Evropi, a pet posto niža od kamatne stope u Rusiji i Turskoj. Na dobrom smo smjeru da ostvarimo bolje rezultate. Lani je ostvaren rast kredita od šest posto, što svjedoči popravljanju situacije”, rekao je Patoprsty.

Ministar razvoja poduzetništva i obrta FBiH Amir Zukić istaknuo je kako je bankarski sektor nasvjetlija tačka.

Bankarski sektor je najsvjetlija tačka, te su dostignuti standardi EU i postoji kapacitet za investiranje. Sada smo u periodu kada firme na računima imaju 1,7 milijardi KM u 2017. Dostupnost sredstava je dobra, kamatne stope solidne, a moje ministarstvo pokušava stvoriti bolji ambijent. Imamo 21.000 malih i srednjih preduzeća u FBiH i oni trebaju biti proaktivni, a mi im pojasniti koje sve mogućnosti imaju za razvoj. Modela ima puno, a plasmani banaka nisu dovoljno iskorišteni za finansiranje takvih preduzeća. Puno više se radi sa stanovništvom nego sa firmama. Nalazimo se pred velikim investicionim ciklusom – blok u Tuzli, termocentrala u Banovićima, a jedna od ove dvije investicije možda krene ove godine. Država je solidan klijent i postigla je određen stepen likvidnosti, a to je dodatni razlog da banke trebaju biti usmjerene ka privatnom sektoru”, istaknuo je Zukić.

Na panelu je uslijedilo i potpisivanje ugovora o saradnji između Privredne komore FBiH i članica Udruženja biznis Tešanj-Jelah.