Tržišta i finansije

Slavonci i Dalmatinci masovno dolaze u BiH po gorivo


Nakon najnovijeg poskupljenja u Hrvatskoj, Slavonci i Dalmatinci po gorivo ponovno masovno dolaze u Bosnu i Hercegovinu. Razlika u cijeni nikada nije bila veća.

Kako je isto gorivo na hrvatskim pumpama prešlo 10 kuna, jasno je da razlika iznosi više od tri kune po litri. To znači da onaj ko napuni spremnik od 40 litara uštedi više od 30 KM, i to na pumpama u Bosanskom Brodu, gdje su cijene nešto veće nego dublje u BiH.
Zbog skuplje kafe i cigareta uslijed dizanja PDV-a i povećanja trošarina u Hrvatskoj od Nove godine, može se očekivati još više hrvatskih kupaca u BiH.

“Dolazim dva puta mjesečno. Naravno da se isplati, za dolazak ovdje potrošim samo litar goriva, pa uz toliku razliku u cijeni mjesečno uštedim više od 200 kuna” – kaže sagovornik iz Garčina, koji odlazi po gorivo na pumpu na magistralnoj cesti iz Bosanskog Broda prema Derventi.

Dodatni novac se uštedi u slučaju dolaska poslije 22 sata. Naime, nakon zatvaranja pumpi, kupci mogu koristiti samoposlužni automat, a cijene benzina tada padaju za dodatnih desetak feninga po litri. Ukupna ušteda tako se penje na 35 KM po spremniku.

“Ovo najnovije poskupljenje je prevršilo mjeru. Zaista se isplati otići preko. Osim goriva, suprug i ja popijemo kafu, koja je u kafićima u Bosanskom Brodu gotovo upola jeftinija i kupimo još neke potrepštine” – kaže sagovornica iz Slavonskog Broda, prenosi SEEbiz.eu.