Novosti

Union banka ostvarila značajne rezultate u 2017. godini


Predstavljanje ostvarenih rezultata za 2017. godinu na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu upriličila je Union banka.

„Iza Union banke Sarajevo je još jedna uspješna poslovna godina i ostvareni pozitivni rezultati kao i rast u svim segmentima poslovanja“ naglašeno je na današnjoj konferenciji.

Izgradnja razvojno orijentirane komercijalne banke, sa širokim spektrom kvalitetnih bankarskih usluga i proizvoda, a koje odgovaraju stvarnim potrebama i mogućnostima klijenata doprinijela je izuzetnim finansijskim rezultatima i jačanju pozicije na tržištu.

„Union Banka djeluje kao jedina komercijalna banka u većinskom državnom vlasništvu u BiH. U proteklih pet godina došlo je do značajne ekspanzije, te su u 2017. godini ostvareni odlični rezultati poslovanja koji su nam pomogli da izgradimo i ojačamo svoju poziciju na tržištu. Union banka je pouzdana za klijente“, izjavio je Vedran Hadžiahmetović  direktor Union banke.

Dodaje da finansijski rezultati pokazuju rast u svim segmentima poslovanja, te da je dobit ostvarena u 2017. godini iznosila jedan milion KM.

„Rast aktive od 26% pratio je rast kreditnog portfolija i ulaganja u vrijednosne papire“, kazao je Hadžiahmetović.

U protekloj godini Union banka se fokusirala na kreditiranje privrednih subjekata.

„Ukupno 77% kredita plasiramo ka domaćoj privredi. Na stanovništvo se odnosi 21% a 2% na ostale sektore“, kazao je Edis Ražanica direktor Sektora za poslovanje s klijentima Union banke.  Dodao je da Banka posjeduje više od 35000 klijenata, a rast je zabilježen i u tom segmentu u odnosu na prethodnu godinu.

Također, učešće nekvalitetnih kredita u ukupnim kreditima se smanjilo u odnosu na prosjek kada se radi o bankarskim tržištima u BiH.

„Rast depozita u 2017. u odnosu na 2016. se povećao za 30% što predstavlja značajan rast za banku., kazao je Leon Begić  član Uprave Union banke.

Savremeni poslovni model i jačanje pozicije banke na tržištu rezultirali su povjerenjem građana i privrednika što je doprinijelo značajanom rastu, razvoju, infrastrukturnim projektima i novim poslovnim jedinicama zaključeno je na današnjoj konferenciji.