Novosti

United group ulaže 600 miliona eura u region


EBRD je podržao najavu United Grupe (SBB, Telemach, Total TV) da u narednih pet godina uloži više od 600 miliona eura u Jugoistočnoj Evropi.

United Grupa, koja je vodeći kablovski operater u pružanju usluga televizije, interneta, fiksne i mobilne telefonije u Jugoistočnoj Evropi, ova će sredstva investirati u razvoj lokalne infrastrukture, kreiranje novih radnih mjesta i otvaranje novih poslovnih prilika.

Predsjednik EBRD-a, Suma Chakrabarti se kao domaćin Godišnje skupštine i poslovnog foruma EBRD-a 2018. godine u Jordanu sastao sa predsednikom Upravnog odbora United Grupe Draganom Šolakom, sa kojim je razgovarao o podsticanju ekonomskog rasta u regionu. Na zajedničkoj panel diskusiji sa top menadžmentom United Grupe, u okviru Godišnje skupštine, Alan Pilu, potpredsjednik EBRD-a za bankarske poslove, je izjavio:

„Naša saradnja sa United Grupom kao i većinskim vlasnikom, kompanijom KKR, predstavlja pravu priču o uspjehu. Naša zajednička posvećenost regionu i dosadašnji rezultati ulivaju nam povjerenje i za buduće uspjehe, posebno zbog toga što United Grupa nastavlja da ulaže u regionu”.

United Grupa je kao predvodnik razvoja regionalne digitalne infrastrukture postavila i iznajmila više od 15.000 km optičkih kablova i tako povećala povezanost širom regiona. UG mreža povezuje čak 1,77 miliona domaćinstava i više od 50.000 poslovnih korisnika. EBRD i UG partneri su od 2004. godine.

United Grupa se od tog vremena transformisala iz malog kablovskog operatera u najvećeg regionalnog kablovskog operatera u pružanju usluga televizije, interneta, fiksne i mobilne telefonije. Posluje na tržištima Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i Slovenije.

U 2004. godini EBRD je investirao u SBB – kablovskog i internet operatera u Srbiji. Spajanjem SBB-a sa telekomunikacionim kompanijama Telemach Slovenija i Telemach BiH dolazi do osnivanja United Grupe 2012. Globalna investiciona kompanija KKR 2014. godine postaje većinski vlasnik United Grupe, dok EBRD zadržava manjinski udio, navodi SEEbiz.eu.