Novosti

Konferencija ICESoS 2018: Turizam kao ozbiljan razvojni resurs


Internacionalni Burch univerzitet (IBU) je u svečanoj sali hotela Hills započeo međunarodnu konferenciju o ekonomskim i društvenim studijama koja se ovog puta bavila savremenim trendovima u turizmu i uslužnim djelatnostima na području Balkana.

ICESoS konferencija već šest godina okuplja istaknute stručnjake iz različitih oblasti koji govore o najvažnijim temama u svijetu i tako daju doprinos rješenju mnogih problema koje su bile i jesu teme ove konferencije. Konferencija je okupila preko 100 učesnika iz 10 drzava regije i EU, na kojoj će biti prezentirano preko 50 naučnih studija.

Važnost konferencije potvrđuje učešće državnog Ministra prometa i komunikacija Ismira Juske, kao i nekoliko Ambasadora zemalja članica Evropske Unije. Jusko se zahvalio Internacionalnom Burch univerzitetu na organizaciji jedne ovako važne konferencije, te studentima objasnio težak put razvoja Transportne strategije BiH za koji su mnogi mislili da je nemoguć, a koja je Bosni i Hercegovini osigurao pristup fondovima za izgradnju koridora 5c u iznosu od dvije milijarde KM.

Jusko je poslao jasnu poruku akademskoj zajednici, a to je važnost lobiranja za interese BiH na svim konferencijama, okruglim stolovima i drugim diskusijama, naglasivši jednostavno pravilo „Ukoliko niste za stolom, naći ćete se na meniju!“.

Vjerujem u Evropu i zajedničke EU projekte, te vjerujem da se put u Evropu nalazi i u ovoj regiji. Jedan važan aspekt za uvezivanje jeste i turizam koji će, siguran sam, u ovoj zemlji stvoriti nova radna mjesta. Mislim da je upravo turizam važan za približavanje BiH Evropskoj uniji, koji Slovačka snažno podržava jer to je i jedan od prioriteta naše vanjske politike. Zbog toga mi je drago da na ovoj konferenciji vidim kreativne i obrazovanje mlade ljude, koji će biti ili već jesu najvažniji pokretači BiH na putu ka EU”, rekao je novoimenovani ambasador Slovačke Martin Kačo.

ICESoS 2018 konferencija je poseban akcent stavila na turizam koji može postati vodeći pokretač ekonomije naše države, te je poentirano da na tom putu razvoja treba pomoći, kako turistima tako i lokalnom stanovništvu.

Kako dolazim sa fakulteta koji se bavi hotelskim i turističkim menadžmentom iz Opatije, sretna sam što sam danas u Sarajevu i što mogu čuti sve što govorite o turizmu. Ono što je bitno jeste da resurse BiH upakirate u turistički proizvod”, kazala je prof. dr. Zrinka Zadel sa Fakulteta za turizam i hotelski menadžment iz Opatije.

Govornici na konferenciji naglasili su bitnost razvoja nauke na koju se uvijek oslanjamo kada trebamo riješiti određene probleme, te razviti nove privredne grane i potencijale koji će osnažiti ekonomsku snagu jedne zemlje i njenih građana.