Tema u fokusu

Prepoznata poruka tešanjskog sajma: Valja nama preko rijeke


Piše: Alen Mehanović

Sajam privrede u Tešnju u potpunosti je opravdao očekivanja, a onime što je prikazano zadovoljni su i organizatori.

Senad Brka, predsjednik udruženja privrednika ’’Biznis centar’’ Jelah-Tešanj, posjetio je štand Poslovnih novina, te za naš portal prenio utiske sa 14. međunarodnog privrednog sajma u Tešnju.

’’Prezadovoljan sam odzivom, iako ćemo zvanične rezultate imati tek za pet-šest po završetku sajma. Kako smo i najavili, na ovoj manifestaciji bilo je 200 izlagača iz sedam zemalja, a sama ceremonija otvorenja protekla je u najboljem redu. Podignut je i najveći jarbol u državi, a prisutne su bile sve zvanice koje smo i planirali u protokolu. Također, trebamo spomenu da je prisutan bio i ambasador Crne Gore, te predstavnici vlade FBiH, delegacije kantona, susjednih općina, kao i ona iz Trebinja’’, rekao je Brka.

Organizatori sajma obratili su pažnju na svaki detalj, pa su tako kao znak dobrodošlice italijanskom ambasadoru pustili italijansku melodiju, dok je tematska numera sajma bila Modra rijeka u izvedbi Indexa.

’’Drago mi je što je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prepoznao poruku sajma i u obraćanju konstatirao ’valja nama preko rijeke’. Naime, sve teme na panelima bile su posvećene tržištu Evropske unije’’, istaknuo je Brka.

Na tešanjskom sajmu potpisan je ugovor o saradnji Privredne komore FBiH i svih članica Udruženja privrednika ’’Biznis centar’’ Jelah-Tešanj.

’’Smatramo kako je potpisivanje ovog ugovora veoma važno, a o tome govori i činjenica da je Privredna komora definirana Daytonom. Naši privrednici moraju pridavati više značaja domaćim nego inostranim komorama, a ovo potpisivanje bilo je logičan slijed, s obzirom na to da smo mi već prije tri godine sklopili dogovor o poslovno-tehničkoj saradnji’’, kaže Brka.

Organizatori su istaknuli kako je Tešanj proteklih dana bio finansijski centar u BiH, a to potvrđuje podatak da je na prvom panelu okupljena krema iz finansijskog sektora. Također, ponosni su na posjetu delegacije iz Padove, sa kojima je bilo govora o saradnji, pa se u narednom periodu očekuju pisma namjere. Obavljeni su razgovori i sa Udruženjem iz Pećuha, koji su izrazili želju da budu partner naredne godine, te održani sastanci sa federalnim i kantonalnim udruženjem poslodavaca. Na sajmu su bile prisutne i delegacije iz Žepča, Doboja, Maglaja, a organizatori su posebno ponosni na posjetu delegacije privrednika iz Posušja, te na dolazak visokog predstavnika Valetina Inzka.

Brka je za kraj kazao kako je najveći iskorak napravljen kada su u pitanji mediji.