Tržišta i finansije

U Makedoniji od 15. maja u upotrebi nove plastične novčanice


Makedonija će 15. maja u upotrebu uvesti plastične, polimerne banknote od 10 i 50 denara, kojima će postepeno zamijeniti papirne novčanice. Polimerne banknote će moći da se koriste za gotovinsko plaćanje, kao i za plaćanje u automatima za naplatu, kada ih firme za to osposobe.

Papirne novčanice od 10 i 50 denara će moći da se zamijene polimernim u narednih godinu dana u svim komercijalnim bankama, a poslije toga samo u Narodnoj banci Makedonije. Uvođenjem novih novčanica od 10 i 50 denara, prema Narodnoj banci, Makedonija počinje proces polimerizacije svih svojih banknota. Analize, kako se navodi, pokazuju da plastične novčanice traju i do četiri puta duže od papirnih čija su osnova pamučna vlakna.

Makedonija se tako pridružuje Australiji koja, kao prva u svijetu, plastične novčanice ima od 1988. godine. Takve banknote imaju i Kanada, Velika Britanija, Novi Zeland, Maldivi, Brunej, Rumunija i još neke zemlje. Makedonski denar je u upotrebu uveden 26. aprila 1992. godine. Papirne novčanice su u rasponu od 10 do 2.000 denara (0,16 do 32,42 eura).