Bogatstvo različitosti Evrope tema ovogodišnjeg Lino Festa

Bogatstvo različitosti Evrope tema ovogodišnjeg Lino Festa

Lino Fest 2018. ispunio je do posljednjeg mjesta Dom mladih u Sarajevu, a ove godine se održao po 16. put. Tema ovogodišnjeg Lino Festa bila je „Učimo o Evropi“, pa su glavni motivi tijekom cjelokupnog programa festivala bili: mir, tolerancija, sloboda, poštivanje veličanje kulturne, jezičke i bilo koje druge raznolikosti.

Jedinstven po svom autorskom zabavno – muzičko – edukativnom konceptu, Lino Fest i ove godine okupio je najtalentiraniju djecu iz Bosne i Hercegovine i regije, a u takmičarskom dijelu predstavljeno je ukupno 16 autorskih kompozicija. Nastupi takmičara su bili upotpunjeni tematskim plesnim izvedbama dječje baletne skupine „Bellarte“, te raznolikim zabavnim programom. Pokrovitelj Lino Festa i ove godine bila je kompanija Podravka.

„Lino Fest je već odavno prepoznat, ne samo kao mjesto zabave, već kao mjesto učenja i usvajanja životnih i univerzalnih ljudskih vrijednosti. Ova tradicionalna manifestacija ima za cilj primarno razvijanje ljubavi prema umjetnosti, a različitim temama svake godine nudi nova znanja. Ove godine smo učili o Evropi i evropskim vrijednostima – kulturi, poznatim osobama kroz historiju, o narodima i običajima kao i bogatstvu raznolikosti cijele Evrope. Zbilja nam je drago biti dijelom ove manifestacije jer ovaj svijet ostaje na djeci i ukoliko oni usvoje prave vrijednosti, utoliko će taj svijet biti bolje mjesto za sve njih“, izjavila je Mila Zovko, direktorica marketinga Podravke BiH.

Lino Fest je započeo pričom o karakteristikama evropskih država, naroda i običaja, a ovime je ujedno obilježen i Dan Evrope. Voditelji festivala su mališanima ispričali priču o historijskim znamenitostima Evrope i upoznali ih s velikim imenima nauke, umjetnosti i filozofije. Djeca su imala priliku aktivno učestvovati u pojednostavljenom procesu učenja o Evropi,  zajedništvu i različitosti, gdje ljudi jedni druge prihvaćaju, poštuju i međusobno se pomažu. U revijalnom dijelu programa nastupio je legendarni Minja Subota izvedbama poznatih dječijih pjesama.

Osim Minje Subote, svojim zabavnim tačkama predstavili su se i horovi: „Palčići“ pod vodstvom Slavka Olujića, „Princess krofne“ pod vodstvom Zlatana Bostandžića, te dječja vokalna solistica Ana Bertić iz Zagreba.

Ovogodišnji Lino Fest pratio je i poznati zagrebački književnik Hrvoje Hitrec, po čijem je romanu 1980-ih godina prošlog stoljeća snimljena istoimena popularna TV serija za djecu i mlade „Smogovci“. Plesna skupina „Bellarte“ izvela je kratki plesni performans posvećen ovoj seriji. Da sve bude dovoljno slatko i zabavno pobrinuo se Lino medvjedić, koji se tijekom festivala družio sa takmičarima, ali i s publikom.

Iako su svi takmičari u prvi plan istaknuli druženje, učenje i zabavu, žiri je imao zadaću proglasiti najbolje. Prva nagrada stručnog žirija ovogodišnjeg Lino Festa pripala je Dini i Paoli Španić iz Zagreba za pjesmu „Crno bijela ljubavna priča“, čija je autorica Maja Rogić. Drugoplasirani je Deniz Hodžić iz Sarajeva za pjesmu „Planeta dječija“, a treća nagrada otišla je u ruke Neveni Mrvaljević iz Podgorice, za pjesmu „U ritmu ljubavi“.

Najbolji tekst napisala je autorica Maja Rogić za pjesmu „Bijela ptica“, koju je izvela Leona Pilipić iz Zagreba. Nagradu za najbolji scenski nastup dobila je vokalno-plesna skupina „B-STARS“ iz Mostara, koja je izvela pjesmu „Zapleši s nama“ dok je nagrada za najbolju interpretaciju pripala Dariji Vračević iz Beograda, koja je interpretirala pjesmu „Ove zvezde smo ti i ja“.

Lino Fest je za svoj jedinstveni autorski koncept dobio nekoliko domaćih i međunarodnih nagrada u BiH, RH i Srbiji, a jedinstven i prepoznatljiv je po tome što osim zabavno – muzičkog dijela, u kojem se izvode nove autorske kompozicije za djecu, sadržava i edukativni i baletni dio.

Ovogodišnji Lino Fest organizovalo je Udruženje Libertas sa saradnicima.

 

Najnoviji tekstovi

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.