Tržišta i finansije

Dvije velike turske kompanije razmišljaju o kupnji Konzuma


Turska Süzer grupa zakoračila je 2011. na hrvatsko tržište kupnjom Kent banke (tada Banka Brod). Svoj portfolio, od razvoja projekata s nekretninama u Turskoj i SAD-u, energetike, turizma (vlasnici su Ritz-Carlton hotela u Istanbulu), građevinarstva, pružanja usluga do finansija, proširili su malom hrvatskom bankom s namjerom da bude platforma jačanju veza između ulagača i najmlađe članice Evropske unije.

Mustafa Süzer, počasni predsjednik turske Süzer grupe, holdinga s poslovima u brojnim sektorima, o 20. godišnjici Kent banke i sedam godina njena poslovanja u Hrvatskoj govorio je prvi put za tamošnje medije.

Koliko ste novca uložili i jeste zadovoljni s dobiti u 2017. godini?

Da, zadovoljni smo. Uložili smo više od 50 miliona dolara. Bilo je nam teško prve dvije-tri godine, došli smo u novu zemlju, nismo poznavali ljude ni običaje, fokusirali smo se na izgradnju infrastrukture banke. Danas poznajemo Hrvatsku i počeli smo stvarati profit. On još nije na visini koju smo očekivali, ali se oporavljamo posljednjih nekoliko godina. Naš cilj je izgraditi jaku financijsku instituciju u Hrvatskoj u dugom roku.”

Koliko planirate uložiti u Kent banku i razmišljate li o akvizicijama?

Najprije moramo rasti, potom ćemo ulagati po potrebi. Do sada smo sav ostvareni profit zadržali u Kent banci. Ona sad posluje puno bolje, no dug je put pred nama. Želimo rasti organski i dosegnuti milijardu eura aktive uz održivu profitabilnost. Razmišljali smo o kupnji drugih banaka i spajanju, ali dosad nismo naći zdravu banku koja bi odgovarala našoj strategiji. Ali, i dalje tražimo – ako postoji dobra banka spremni smo vagati spajanje. Nije lako rasti na hrvatskom tržištu, no naš cilj u narednih pet godina je vrlo snažna univerzalna banka. U dugom roku vidimo se u pet najvećih banaka u Hrvatskoj. Budućnost je u digitalnom i mobilnom bankarstvu, na tu nišu smo fokusirani s dobrom IT infrastrukturom.

Hrvatska i Turska dijele problem nabujale administracije. Kako se borite protiv toga?

Birokracija je svugdje prisutna. Ako se bavite biznisom, rješavanje birokratskih problema je vaša svakodnevica. Bez obzira na to jeste li u Turskoj, Hrvatskoj ili SAD-u. Vlada treba pomoći ulagačima da savladaju prepreke. Primjerice, u Mađarskoj je porez na dobit devet posto. To je fantastično, među najnižim stopama u EU. Prošli mjesec bio sam u Mađarskoj u grupi ulagača na poziv mađarske Vlade. Obećali su nam svu potrebnu podršku ako se odlučimo na investiranje. Hrvatska je prekrasna zemlja, poput raja, ljudi su dragi, ali je žalosno vidjeti pametne mlade ljude koji odlaze raditi u Irsku ili druge EU članice.

Gdje vidite najveće prilike za ulaganja u Hrvatskoj?

Savjetujem prijateljima da dođu i ulože u turizam i energiju (solarnu, geotermalnu i vjetroelektrane). U Hrvatskoj je najbrže rastući sektor turizam koji iz godine u godinu ima sve bolje rezultate, to je sjajna grana za ulaganje. Jedan od mojih najbližih prijatelja, vlasnik MB Holding-a, uložio je u geotermalnu energiju i na pragu je pokretanja proizvodnje. Drugi prijatelj uložio je u biomasu, Uni Viridas pored Babine Grede. U zadnje vrijeme moji prijatelji u maloprodajnom biznisu razmišljaju o kupnji Konzuma, riječ je o dvije velike turske kompanije koje su zainteresirane za predaju ponuda. U Konzumu vide vrata za regionalno tržište i čekaju rasplet situacije u Agrokoru. Nadam se da će ga prodati.

Jeste li kada dobili dojam da je turski kapital nepoželjan ovdje?

Ne, nikada. Uvijek smo ovdje bili dobrodošli. Bilo je ponešto prepreka u poslovanju, ali nevezano za činjenicu da je kapital došao iz Turske. Bio je to ‘business as usual‘.”