Industrija

Elon Musk završava tunel od New Yorka do Washingtona


Novi projekt američkog biznis mogula Elona Muska i njegove kompanije The Boring Company trebao bi uskoro biti završen, a riječ je o tunelu ispod Los Angelesa.

Musk je putem društvenih mreža obavijestio javnost kako će kroz nekoliko mjeseci građanima dozvoliti testne vožnje kroz tunel ili sistem futurističkih i magnetskih levitirajućih vozova nazvan Hyperloop.

Ovaj tunel ili tačnije vakumska cijev koja prolazi ispod sjedišta Muskove kompanije SpaceX u Hawthroneu u Californiji je tehnologija koja nadilazi sve dosad poznate. Cilj tunela je prevoziti putnike i vozila na autonomnim električnim klizaljkama ispod zagađenih ulica. Klizaljke ili magnetne šine će brzinom od 200 kilometara na sat moći prevoziti od osam do 16 putnika ili jedan automobil.

Muskova kompanija The Boring Company dobila je u februaru ove godine građevinsku dozvolu za početak radova i iskopavanja tunela u Washingtonu. Zanimljivo je kako američki biznismen za manje od dva mjeseca radova već najavljuje testne vožnje.

Hyperloop će u budućnosti sigurno smanjiti gužve i vrijeme putovanja u američkim gradovima, a spajati će New York, Philadelphiju, Baltimore i Washington D.C..