Novosti

Kakanj ugostio 37 eminentnih poslovnih ljudi


U prostoru kakanjske Tvornice cementa održana je 25. sjednica Poslovnog savjeta Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, stručno-konsultativnog tijela, sastavljenog od 37 eminentnih poslovnih ljudi koji se nalaze na čelu najvećih kompanija u BiH.

Sjednica, drugi put održana van Sarajeva, imala je dvije teme: Efekti stranih direktnih ulaganja na primjeru Tvornice cementa Kakanj, te formiranje Centra izvrsnosti na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Centar izvrsnosti je tim, grupa, organizacija ili institucija koja osigurava liderstvo, najbolje prakse, istraživanja, podršku u određenoj oblasti. Fokus može biti na tehnologijama, poslovnim konceptima, vještinama“, rekla je doc. dr Amila Pilav-Velić, koja je održala prezentaciju o uspostavljanju Centra izvrsnosti na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Nermin Mandra, načelnik Kaknja, objasnio je privredno čudo u ovoj općini koje djeluje pomalo nestvarno, s obzirom na činjenicu da ekonomiju nose bivši socijalistički mastodonti – cementara, termoelektrana i rudnik uglja.

Jasmin Halebić, ministar finansija Kantona Sarajevo, nagovijestio je promjene u poreskoj politici kako bi se stimulirao otvaranje novih radnih mjesta u realnom sektoru.