Novosti

Konsolidovana dobit od 399 miliona eura za RBI


Raiffeisen Bank International (RBI) ostvarila je konsolidovanu dobit od 399 miliona eura u prvom kvartalu 2018. godine.

Imali smo dobar početak godine. Uspjeli smo ostvariti bolji poslovni rezultat nego prošle godine, te osloboditi rezervisanja za potencijalne kreditne gubitke”,  izjavio je Johann Strobl, generalni direktor RBI-a.

U prva tri mjeseca 2018. zabilježen je rast neto prihoda od kamata za četiri procenta, odnosno 32 miliona eura, što je na godišnjem nivou vrijednost od 829 miliona eura. Do porasta je došlo zbog povećanja neto kamatne marže za pet baznih poena na 2,49 procenata, te kamatonosne aktive Grupacije za jedan procent usljed rasta kratkoročnih kredita.

Opći administrativni troškovi manji su za pet miliona eura u odnosu na prošlu godinu i iznose 740 miliona eura. Usljed rasta od 2,1 procentnih poena koeficijent trošak/prihod dostigao je vrijednost od 57,3 procenta.

U ovom izvještajnom periodu došlo je do neto otpuštanja rezervisanja u iznosu od 83 miliona eura za potencijalne gubitke po osnovu finansijskih sredstava u odnosu na neto izdvajanja za rezervisanja od 82 miliona eura u istom periodu prošle godine. Ovaj pozitivni trend razvoja posljedica je dobrog makroekonomskog okruženja kad je riječ o prilivima i uspješnim naplatama potraživanja od ukupno 135 miliona eura.

Krajem marta 2018. godine, koeficijent problematičnih kredita iznosio je 5,4 procenta, odnosno 0,3 procentna poena manje nego na početku godine.