Ministar finansija RS-a s predstavnicima MMF-a o finansijskom sektoru

Ministar finansija RS-a s predstavnicima MMF-a o finansijskom sektoru

Dosljedna primjena novog regulatornog okvira doprinijet će većoj stabilnosti finansijskog sektora, kroz osnaživanje ovlašćenja i nadležnosti institucija Republike Srpske (RS) i uvođenje novih nadzornih ovlašćenja Agencije za bankarstvo RS-a, rečeno je na sastanku entitetskog ministra finansija Zorana Tegeltije sa članovima Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Bosni i Hercegovini.

Tegeltija je upoznao predstavnike MMF-a sa fiskalnim pokazateljima za prvih pet mjeseci 2018. godine, te sa Prijedlogom rebalansa budžeta RS-a za 2018. godinu, koji je predstavio poslanicima u Narodnoj skupštini RS-a.

Bilo je riječi i o realizaciji strukturnih mjera iz Pisma namjere iz januara ove godine. Tegeltija je ponovio opredjeljenost RS-a da nastavi sa realizacijom svih mjera koje će doprinijeti dodatnoj fiskalnoj stabilnosti RS-a, saopćeno je iz entitetskog Ministarstva finansija.

Predstavnici MMF-a su, kako se dodaje, izrazili zadovoljstvo provođenjem programa od strane RS-a, te su izrazili punu podršku Prijedlogu rebalansa budžeta RS-a.

– Rebalans budžeta je pokazatelj opredijeljenosti RS-a da provodi osnovni cilj programa, a to je da zadrži fiskalnu disciplinu, te učini dodatne pomake u pravcu smanjenja učešća tekuće, a povećanja kapitalne potrošnje – navodi se u saopćenju iz Ministarstva finansija.

Najnoviji tekstovi

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.