Facebook progovorio o svojoj mračnoj strani

Facebook progovorio o svojoj mračnoj strani

Facebook je ogledalo svijeta, a u njemu ima loših stvari koliko i dobrih, ako ne i više. Dugo su čelnici ove mreže šutili o obimu zlostavljanja i zloupotreba na mreži, ali su sada konačno izašli sa brojkama. Da li ste spremni da saznate u kakvom svijetu živite?

Facebook je objavio da je samo u prva tri mjeseca ove godine obrisao ili obilježio kao nepodesne 29 miliona postova. Oni su cenzurisani zbog govora mržnje, nasilja, terorizma i seksa. Ovo je prvi put da kompanija javno objavljuje obim cenzurisanja postova. Kako bi se obradio ogroman broj objava, Facebook je razvio vješačku inteligenciju koja asistira vojsci od 17.000 moderatora.

I pored ovolike kontrole, često se desi da neke stvari promaknu kontroli. Algoritmi su prepoznali samo 38 posto postova sa govorom mržnje dok su 62 posto prijavili korisnici. S druge strane Facebook se hvali da je prepoznao 99,5 posto propagande Islamske države, Al Kaide i drugih terorističkih organizacija, dok je samo 0.5 posto došlo od strane korisnika. Izvještaj govori da je u periodu od januara do marta došlo do povećanog broja postova koji se odnose na golotinju i nasilje.

Brojke govore da su postovi sa nasiljem i brutalnostima brojniji za 183 posto u odnosu na prethodni period. Vjeruje se da je to povezano sa nestabilnošću na Bliskom istoku, a prije svega sa ratom u Siriji. Kako se navodi u izvještaju, 1,9 miliona postova je prepoznato kao ekstremističko, što je rast od 73 posto u odnosu na protekli period.

Posebna kategorija o kojoj se često priča kod je internet nasilje. Zlostavljanje na društvenim mrežama je novi obrazac među mladima širom svijeta, pa je tako kompanija navela da je otkriveno 2,5 miliona takvih slučajeva. To porast od 56 posto u odnosu na period oktobar-decembar prošle godine. Postavlja se pitanje koliko je tek neotkrivenih slučajeva?

Moderatorima su pune ruke posla, ali pritom imaju problem sa odlučivanjem šta obrisati, a šta ne. Dešavalo se da algoritam cenzuriše post prepoznajući riječi koje se vode kao uvredljive za seksualne manjine, ne obraćajući pažnju da ih je objavila upravo član te zajednice. Generalizacija bi ovde imala kontraefekat, ali to ne znači da ne treba težiti usavršavanju metoda.

Facebook je utvrdio da na 10.000 objava 27 njih se odnosi na neku vrstu nasilja. Kako se na mreži dnevno nađe 1,5 milijardi korisnika, to znači da se svakodnevno pojavi na desetine miliona nasilnih postova. Također, devet postova bude označeno da ima seksualnu sadržinu. Kompanija procjenjuje da je do četiri posto Facebook naloga lažno, a da su u međuvremenu uklonili 583 miliona lažnjaka samo u ovom periodu početkom godine.

Interesantan je trenutak u kome se Facebook odlučuje da objavi brojke o zloupotrebama na ovoj mreži. Bliži se famozni GDPR koji prijeti da promijeni način na koji kompanije manipulišu sa podacima korisnika. Da li na ovaj način Mark Zuckerberg želi da stavi do znanja koliko je važno kontrolirati sadržaj ili samo želi da se pohvali brojkama?

Najnoviji tekstovi

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.