Tema u fokusu

Čavalić: Čitav sistem napravljen je tako da blokira mlade


Piše: Amra Kamberović

Admir Čavalić, ekonomski analitičar i asistent na Ekonomskom fakultetu u Tuzli, ističe da je tržište Bosne i Hercegovine specifično u kontekstu zemalja Evrope, regiona i Evropske unije.

”Naše tržište ima osnovnu karakteristiku, a to je da ima previše regulacija za zapošljavanje osoba, odnosno za dovođenje novih osoba da budu konkurentni ostalima na tržištu rada. Kada kažem osoba, tu prije svega mislim na mlade osobe, dakle po zakonu od 29 do 30 godina, zato što te osobe u startu imaju zaista jednu veliku manu, a ta mana se ogleda u činjenici da svi oni koji su trenutno zaposleni, ugovorima o radu, sindikalizacijom i sličnim nizom barijera, zaštićeni u smislu bez obzira na to da li bili konkurentni ovim koji tek dolaze ili ne, oni ostaju na svojim radnim pozicijama. To ustvari kreira činjenicu da imate 57,9 posto nezaposlenih mladih u Bosni i Hercegovini”, kaže Admir Čavalić.

Jedna u nizu barijera su i zastarjele kategorije na pripravničkom radu, koje samo uzimaju vrijeme mladim osobama.

”Imate zastarjele kategorije na pripravničkom radu, koja samo uzima godinu vašeg života i ne dozvoljava vam da se pokažete, da zaradite, nego vas godinu blokira, čak u nekim profesijama dvije godine. Čitav sistem je napravljen tako da blokira mlade osobe da se dokažu na tržištu rada. Nažalost, u BiH stvari se dešavaju sporo, oni ljudi koji rade, dan danas rade, oni koji su nezaposleni su dan danas nezaposleni i zato dobijate podatak da imamo najveću stopu ekonomske neaktivnosti u zemljama regiona i Evropske unije. Status quo je činjenica našeg tržišta rada”, zaključuje Čavalić.