Tema u fokusu

Symphony od kapljice u velikom sistemu do rasta prihoda od 121 posto


Piše: Alen Mehanović

Nedavno su objavljeni podaci iz finansijskih izvještaja za 2017. godinu, a kada su u pitanju najuspješnije kompanije po prihodima od osnovne djelatnosti, veoma je interesantan pogled na tabelu u grani djelatnosti ”Informacije i komunikacije”.

Jedna od kompanija koja u posljednje tri godine bilježi rapidan rast je sarajevski Symphony, koji je između 2015. i 2016. ostvario rast od 46 posto, da bi u periodu između posljednja dva finansijska izvještaja ubilježio rast prihoda od nevjerovatnih 121 posto!

Ova kompanija pravi je primjer kako se postaje šampion i kako se preko trnja stiže do zvijezda. To je za Poslovne novine potvrdio njen direktor i osnivač Haris Memić, koji je dugo živio i radio u Holandiji, a zatim jednostavno došao na ideju da, umjesto što je godinama bio samo kapljica u velikom sistemu, postane stvaralac vlastite sudbine.

”Protekla godina bila je izuzetno uspješna za nas i imamo ambiciju dodatnog širenja posla. Trenutno radimo na dosta projekata, ali moram istaknuti kako nije sve bilo tako sjajno ranije. Prije 2015. godine imali smo dosta problema, nismo imali dovoljno kadra, ali se taj segment promijenio i mislim da je to pravi razlog zbog čega imamo ovakav skok”, rekao je Memić za Poslovne novine.

Također, u sarajevskoj kompaniji shvatili su da pozicioniranje na lokalno i svjetsko tržište nije samo u kvantitetu projekata i klijenata, pa stoga sami biraju s kim će ući u poslovne vode. Portofolij kompanije izuzetno je bogat, a vrijedi izdvojiti pametne naočale za NASA-u, te pametni sat za djecu koji omogućava roditeljima da s distance prate kretanje svoje djece od škole do kuće.