IT i Tehnologija

Simensova digitalna revolucija povećala proizvodnju 13 puta


Fabrike sa potpuno automatizovanim proizvodnim procesima, u kojima senzori međusobno “razgovaraju”, a najveći dio operacija obavljaju inteligentni roboti, nisu dio scene iz nekog naučno-fantastičnog filma već naša nova realnost, koja ubrzano transformiše tradicionalne industrijske grane.

Kreator jedne od takvih fabrika je njemački industrijski konglomerat Simens, koji je u svojim prostorijama u Beču prezentovao prednosti “pametnih fabrika”.

Simensova “pametna” fabrika elektronike u njemačkom gradiću Ambergu pravi je primjer 4.0 industrijske revolucije, koja podrazumijeva potpunu digitalizaciju svih procesa proizvodnje. Zahvaljujući kontinuiranoj digitalizaciji i implementaciji Simensovog IoT (Internet stvari) operativnog sistema MindSphere, pomenuto postrojenje je uspjelo da u proteklih 30 godina proizvodnju uveća za 13 puta, a da posjeduje isti broj zaposlenih kao i 1989. godine – 1.300 radnika i da nije bilo proširenja njegovih kapaciteta.

Čak 75 odsto proizvodnih procesa u toj fabrici je danas automatizovano u poređenju sa 25 odsto iz 1990. godine, a nivo pogreške, prilikom izrade 1.200 različitih proizvoda, smanjen je na samo 12 grešaka u milion proizvoda.

Simens AG više od 170 godina posluje širom svijeta, sa fokusom na oblasti elektrifikacije, automatizacije i digitalizacije. U fiskalnoj 2017. godini, koja se završila 30. septembra 2017. godine, prihodi Simensa iz redovnog poslovanja iznosili su ukupno 83 milijarde eura, a neto dobit 6,2 milijarde eura. Kompanija danas zapošljava 377.000 ljudi širom svijeta.