Tema u fokusu

Dobit u proizvodnji osvježavajućih pića smanjena za čak 55 posto


Nakon što su upotpunjeni finansijski izvještaji na državnom nivou za proteklu godinu, portal poslovnenovine.ba uradio je analizu industrijske grane: Proizvodnja osvježavajućih pića; proizvodnja mineralne vode i drugih flaširanih voda.

Svoje mjesto pod suncem, kada je u pitanju ova industrijska grana, u prošloj godini pokušala je pronaći 61 kompanija. Međutim, tek njih 36 bilo je profitabilno, a ukupan prihod od prodaje iznosio je 293.513.115 KM. Od toga je prihod od izvoza bio 6.635.510 KM, dok su kompanije imale 1.192 uposlena.

Ukoliko uporedimo prethodne dvije finansijske godine, vidjeti ćemo da je ostvaren rast od osam posto kada su u pitanju ukupni prihodi od prodaje, ali potpuno je drugačija slika kada je riječ o ukupnoj dobiti.

Ova industrijska grana, naime, imala je zapažen rast sa 2015. na 2016. godinu, ali posljednji izvještaj pokazao je smanjenje ukupne dobiti za čak 55 posto!

Listu najuspješnijih kompanija po prihodima predvodi CC HBC, a slijede je Sarajevski kiseljak, Vitinka, Arizona Kompani, Zema, Bony, Pak centar, Oaza, Kendy LTD i Tešanjska vrela…