Investicije

Autoceste FBiH zadužuju se za 100 miliona KM


Autoceste Federacije BiH krajem augusta namjeravaju da se emisijom obveznica zaduže za čak 100 miliona KM, kako bi nadomjestile novac koji nedostaje za već potpisane sporazume oko izgradnje dionica Koridora Vc.

Direktor ovog javnog preduzeća Adnan Terzić kazao je da Autoceste trenutno s konsultantom procjenjuju „na šta je spremno tržište“, a o kamati koju su spremni da plate više će znati već krajem mjeseca.

”Planiramo da obveznice izdamo na dvije godine, a očekujemo da ćemo u tom periodu svi sporazumi biti ratifikovani. Ovo je prva ozbiljna emiija obveznica javnih preduzeća u BiH. Sve to podrazumijeva i dobijanje saglasnosti Vlade FBiH i parlamenta’‘, kazao je Terzić.

Na pitanje zašto se Autoceste zadužuju ovolikim iznosom, ako su još u februaru povećane putarine namijenjene upravo izgradnji autoputeva, Terzić kaže da „nije poznato kada će početi da funkcionira sistem raspodjele prihoda po osnovu povećanih putarina“.

”Od februara ne dobijamo ni ono što smo dobijali. Pitanje je hoće li se ove godine to i desiti. Očito, to je političko pitanje i naše je da pokušavamo da nađemo kvalitet, kako projekti ne bi bili zaustavljeni”, zaključio je.