Novosti

Skoro 27.000 obveznika u FBiH ne predaje završne račune


Finansijski izvještaj za 2017. godinu nije predalo 26.822 obveznika, rečeno je danas na press konferenciji koju je organizirala Finansijsko-informatička agencija FBiH – FIA, u Sarajevu. Znatno je manji broj privrednih društava koja su uredno predala svoje završne račune, njih 22.343. Njima se pridružuje još 8.496 udruženja građana, 35 banaka, 1.593 budžetske organizacije, 12 fondova i 17 osiguravajućih kuća, što u konačnici iznosi 32.496 onih koji su za proteklu godinu dostavili finansijske pokazatelje poslovanja FIA-i.

Esad Mahmutović, direktor FIA-e predstavio je novinarima pokazatelje finansijskog poslovanja privrednih društava u FBiH za posljednje tri godine, te rekao:

Obradom podataka iz finansijskih izvještaja vidljiv je trend rasta u FBiH u protekle tri godine i to u porastu broja kompanija, vrijednosti ukupne imovine, vrijednosti prihoda, prihodima od izvoza, broja zaposlenih, broja kompanija sa ostvarenom dobiti, kao i ukupne ostvarene dobiti. Smanjuje se broj kompanija sa gubitkom, kao i ukupni iznos gubitka u kompanijama u FBiH u protekle tri godine.”

Kako je kazao, najveći broj kompanija registriran je na području Kantona Sarajevo i to 7.350, a Sarajevski kanton prednjači i prema broju zaposlenih – 105.762.

Najviše kompanija registrirano je u oblasti trgovine na veliko i malo, a zajedno sa prerađivačkom inudstrijom ove dvije privredne grane zapošljavaju gotovo 50 posto ukupno zaposlenih u FBiH.  Više od 65 posto prihoda od izvoza ostvari prerađivačka industrija, dok najveću dobit ostvaruju kompanije na veliko i malo.

Direktor Mahmutović je skrenuo pažnju da se u javnosti često govori o cca 70.000 blokiranih računa. Taj podatak nije relevantan, tvrdi on, jer prema pokazateljima FIA-e, u 2016. godini je bilo 1.306 kompanija sa blokiranim računima, 2017. godini 109, a u 2018. još nije blokiran nijedan račun kompanija. Pojašnjava da je analiza FIA-e pokazala da se u ovih cca 70.000 blokiranih računa nalazi veliki broj računa firmi koje su se davno ugasile.

Finalni cilj i ishodište strateškog opredjeljenja FIA-e, jeste da kroz prerastanje u agenciju za poslovne registre, sa jedne strane, ali i obaveza koju će Bosna i Hercegovina preuzeti u postupku pridruživanja EU, sa druge, trebao bi biti povezivanje poslovnih registara FIA-e sa sistemom Evropskog poslovnog registra.